– Det kiler og kribler litt

Spent Johann André Forfang (19) på vei til Tyskland og sin aller første hoppuke.

Johann A. Forfang

Johann André Forfang på flyplassen i Tromsø før avreise til Gardermoen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Litt etter klokken 13.00 2. juledag sjekket Johann André Forfang inn på flyplassen i Tromsø – på vei til sitt livs eventyr. For første gang skal unggutten fra Tromsø delta i den meget prestisjetunge hoppuka i Tyskland og Østerrike. Lørdag er det kvalifisering i Oberstdorf, søndag er det alvor.

Deretter venter nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen 1. januar.

– Jeg er veldig spent. Det kiler litt og kribler litt når jeg tenker på at jeg skal være med i hoppuka nå. Det er spennende, sier Forfang til NRK.

Johann Forfang før avreise til Tyskland.

Johann Forfang på flyplassen i Tromsø før avreise til Gardermoen og deretter Tyskland på 2. juledag.

– Hva er du mest spent på?

– Det er stemninga rundt. Og hele arrangementet. Og på hoppinga mi også. Men jeg er ganske trygg på den, sier Forfang, som har fått trent litt mens han har vært hjemme på juleferie på Kvaløysletta hos mamma Annfrid og pappa Hugo Forfang, og kjæresten Celina Robertsen.

– Kroppen kjennes veldig bra, sier Forfang.

Tror på Forfang

Han ble møtt på flyplassen i Tromsø også av Nordlys-reporter Leif-Morten Olaussen (48), som har dekket hoppuka en rekke ganger for avisen og for A-pressen. Blant annet da Johanns storebror Daniel Forfang deltok i 2004/05 og 2005/06.

Nordlys intervjuer Forfang

Nordlys-reporter Leif-Morten Olaussen, som har dekket flere hoppuker, har tro på Johann Forfang.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Johann er tydeligvis i bra form. Det han gjorde i verdenscup-debuten i Engelberg før jul var oppsiktsvekkende bra, sier Olaussen.

– Men hoppuka er vel noe annet?

– Ja, dette blir en helt ny opplevelse for Johann. Og skal han hevde seg i toppen, må han takle det sirkuset det er å delta disse rennene. Og i selve konkurransene er det mann-mot-mann. Og det er også nytt. Så det blir spennende. Men jeg tror Johann har det som skal til for å hevde seg, det virker sånn, sier Olaussen.

Tenker ikke på VM

Med gode prestasjoner i hoppuka kan Forfang også blande seg inn i VM-diskusjonen, men det har ikke 19-åringen tenkt noe særlig på.

– Det er såpass langt fram i tid. Så det er litt vanskelig å si hvordan man hopper på ski dag. Derfor fokuserer jeg på de rennene som kommer nå. Så får vi se senere i vinter, sier Forfang.

Created by InfoDispatcher

Her kan du se TV-reportasjen fra Nordnytt og Kveldsnytt 22. desember om Johann André Forfang hjemme hos mamma og pappa på Kvaløysletta. Og med kjæresten godt plassert i armkroken i sofaen.

I hoppuka har Forfang en drøm om å kjempe helt i toppen.

– Men målet mitt er i første omgang å få hoppe i alle finalene. Så vet jeg at jeg har nivået inne, det handler om å få det ut når det gjelder, sier Johann André Forfang.

Han har tidligere hoppet i to av bakkene, i Oberstdorf og Bischofshofen.

– To spesielle og artige bakker. Jeg tror dette blir veldig bra, avslutter Johann André Forfang.

Stockl tror på Forfang

Landslagstrener Alexander Stöckl vet han har en joker i den unge hopperen fra Tromsø. Stovkls landsmann Thomas Diethart overrasket da han kom ut fra intet
og vant hoppuken i fjor. Nå har Forfang kommet bakveien. Og i et intervju med NTB utelukker ikke Stöckl at Forfang kan kopiere Dietharts bragd.

Alexander Stöckl

Landslagstrener Alexander Stöckl (tv) i samtale med Anders Fannemel, som leder verdenscupen før hoppuka. Stöckl tror Johann Forfang kan overraske.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix


– Det hadde vært veldig spesielt om han klarer det. Det kan gå,
men vi skal ikke snakke for mye om det nå. Det er mulig å vinne
som outsider, men snakker vi for mye om dette, blir det
vanskelig for ham, sier Stöckl til NTB.