Hopp til innhold

– Det flyktningene virkelig trenger, er å bli kjent med deg

Det er viktigere med menneskelig kontakt, enn klær, sko og leker de kan kjøpe på butikken. Det mener både leder for Gibostad mottak, og leder for flyktningtjenesten i Lenvik.

Flyktninger Rødby

Disse syriske flyktningene ankom Danmark mandag. De er på tur nordover, angivelig til Sverige for å søke asyl.

Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix

– Innsamling av klær og utstyr, og bedrifter som gir penger, er vel og bra. Men det flyktninger virkelig trenger, er hjelp til å integreres, sier leder for Flyktningtjenesten i Lenvik, Anne Grete Normann.

Mandag fortalte NRK historien om Eljana Lakis som er initiativtaker til å samle inn over 50 paller med klær, sko og leker til flyktningene som kommer til asylmottak i Troms. Og Normann mener det er bra at folk engasjerer seg, og at folk har våknet.

– Det er fantastisk bra, men jeg tror at å gi fra oss noe vi ikke trenger, på en måte er første trappetrinn i en trapp. Det er også å gi 200 kroner med mobilen. Jeg tror vi må benytte anledningen til å hoppe opp et trinn, og begynne å bli kjent med folkene som kommer hit, sier Normann.

Hun mener nordmenn må tørre å snakke med flyktningene, og komme på besøk.

– Det er ingen som kan integrere seg selv, og her har vi en jobb alle kan gjøre helt gratis. Å bry seg om og bli kjent med den nye naboen, for eksempel, sier Normann.

Innsamling The Edge

Giverglade Tromsøværinger har til sammen gitt over 50 paller med klær som skal deles ut på mottakene i Troms.

Foto: Marita Andersen / NRK

Viktigere med engasjement i deres liv

Hun får bred støtte fra lederen på Gibostad mottak for enslige mindreårige, Heidi Hilmarsdottir Hansen. Hun kan liste opp mange ting som er fint for ungdommene på mottaket å få, som de kan slippe å kjøpe selv.

– Men det ungdommene virkelig trenger, er tettere voksenkontakt, og folk som engasjerer seg i deres liv, sier Hilmarsdottir Hansen.

Hun forklarer at for tenåringene som bor på mottaket, er det norske samfunnet veldig kompleks. Hun mener det er vanskelig for utenforstående å forstå seg på, spesielt for ungdom.

Bare det å være til stede, prate om helt hverdagslige ting, og igjennom samtalen lære hva det vil si å bo i Norge, det vil bety mye, mener hun.

Heidi Hilmarsdottir Hansen

Leder på Gibostad mottak for enslige mindreårige asylsøkere, Heidi Hilmarsdottir Hansen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Ta med barna

Hilmarsdottir Hansen innser at det kanskje er litt fjernt for en vanlig norsk person å gå innom et asylmottak for å prate med ungdom fra en annen del av verden. At nordmenn ikke tenker på at det viktig.

– Men det er faktisk veldig viktig, viktigere enn ting, mye viktigere, sier hun.

Mottakslederen forteller at barnefamilier er vel så velkommen på besøk. De fleste mindreårige på mottaket har småsøsken hjemme, og har et stort savn etter de, forteller hun.

– Du kan gi alt du har av deg selv i løpet av en dag, men du får ti ganger tilbake i forhold til å bli satt pris på. De oser av glede, og de er så fornøyd med å ha kommet til Norge og over å være i trygghet, sier Hilmarsdottir Hansen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark