– Det er vondt fra topp til tå

Innspillingen av krigsfilmen «Den 12. mann» pågår for fullt i Nord-Troms. Filmen handler om motstandsmannen Jan Baalsrud, som flyktet fra nazistene under andre verdenskrig.

Thomas Gullestad under innspilling av «Den 12. mann»

Thomas Gullestad spiller Jan Baalsrud.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Det var jævlig fint det siste blikket du kasta på de guttene der, da skjønte jeg alt, sier regissør Harald Zwart til hovedrolleinnehaver Thomas Gullestad.

Innspilling Den 12. mann. Jonathan Rhys-Meyers og Harald Zwart

Jonathan Rhys-Meyers spiller mannen som ledet jaktet etter Baalsrud.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

De filmatiserer en av de mest kjente historiene fra krigen om Jan Baalsrud legendariske flukt fra fienden. Torsdag ble det et møte mellom krigshelten og mannen som jaktet etter han festet på filmrullen.

– Jeg kjenner det i hele kroppen min at dette er skummelt. Det er vondt fra topp til tå. Etter å ha jobbet så lenge med det, og gått så dypt inn i materien, er det blitt som virkelighet, sier skuespiller Thomas Gullestad.

– Viktig historie

I tre måneder hadde Jan Baalsrud tyske soldater i hælene. Gang etter gang slapp han unna med hjelp fra lokalbefolkninga i Nord-Troms.

Mannen som ledet jakten etter Baalsrud var sjef for det tyske sikkerhetspolitiet i Tromsø.

– Sikkerhetspolitisjef Kurt Stage var metodisk og effektiv. Men han var også en forferdelig mann. Den nazistiske ideologien var forferdelig. Det som gjør denne historien så viktig, er ikke bare at den forteller hvor heroisk Jan Baalsrud var, den forteller også om den heroiske lokalbefolkningen, sier skuespiller Jonathan Rhys-Meyers.

Innspilling av «Den 12. mann» i Lyngen

Veslemøy Zwart, Jonathan Rhys-Meyers, Thomas Gullestad, Harald Zwart, Tore Haug (tremenning til Baalsrud, skrevet bok som filmen er basert på), produsent Espen Horn.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Vil vise heltemotet

Den 12. mann får sin premiere i november. Filmskaperen kaller historien for en nasjonalskatt, og en av landets største heltehistorier.

– Det som er viktig for oss er å gi det etterlatte inntrykket av hvor farlig det var, og hvor mye heltemot som faktisk var hos lokalbefolkningen, sier regissør Harald Zwart til NRK.

– Vi hadde en tydelig målstrek også, i denne historien da. Som var å få Jan over til Sverige, og ikke for å «spoile» filmen, men det klarte de, sier Gullestad.

Innspilling av Den 12. mann i Lyngen

Lyngen har den siste tiden sett litt annerledes ut på grunn av innspillinga.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK