Hopp til innhold

– Det er vanskelig å glede seg til å reise. Panikken kommer uansett

Kamilla Sørensen (17) synes det er flaut å prate om flyskrekken sin. Men hun er absolutt ikke alene om frykten.

Fly

Her, i et fly som er klart til å ta av, er det verste stedet Kamilla Sørensen kan befinne seg.

Foto: Petter Strøm / NRK

Kamilla Sørensen

Kamilla Sørensen blir rammet av panikk hver gang hun skal ut og fly, men det hindrer henne ikke i å reise via luften likevel.

Foto: Privat

– Allerede når jeg bestiller flybilletter tar panikken meg. En slags panikk for å få panikk når jeg går om bord i flyet, forteller Kamilla Sørensen fra Tromsø.

– Jeg blir engstelig for om jeg klarer å gjennomfører reisen, og begynner å tenke på alt som kan gå galt.

Kamilla vet at det er tryggere å fly enn å kjøre bil, at turbulens ikke er farlig, og at sannsynligheten for at vingene skal ramle av er uhyre små. Men kroppen hennes vil ikke høre på fornuften.

– Det verste er take off. Da klamrer jeg meg til armlenet og nistirrer ut av vinduet for å se at alt er som det skal, om vi mister høyde eller om det kommer noen rare lyder fra flyet. Resten av flyturen er jeg veldig obs på alt av små forandringer, om vi mister høyde, hvordan kabinpersonellet oppfører seg, slike ting, sier hun.

Møter folk med flyskrekk daglig

Ellen Halvorsen

Ellen Halvorsen i SAS forteller at kvinner er flinkere til å si fra om flyskrekken sin enn menn.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Skrekken tok henne for noen år siden. En turbulent flytur, og flere saker i media gjorde Kamilla redd for å fly. Og hun er ikke alene. Nøyaktig statistikk på hvor mange i som lider av flyskrekk er vanskelig å få tak i. Men ifølge en undersøkelse gjort av to franske flyeksperter, har nær én av syv personer i den vestlige verden aldri tatt fly på grunn av flyskrekk.

Ellen Halvorsen, flyvertinne og kabinsjef i SAS, holder jevnlig kurs i hvordan du skal mestre flyskrekk.

– Jeg møter folk som er redde for å fly hver dag i jobben min. Hva folk er redde for varierer voldsomt. Det kan være frykten for at flyet skal styrte, eller at flyet skal få tekniske problemer, eller det kan rett og slett være frykt for å få panikk, sier hun.

– Flyskrekk er en naturlig reaksjon på at vi settes i en unaturlig situasjon. Det viktigste vi prøver å hjelpe folk med er å lære dem å håndtere panikken og stresset som rammer dem, sier hun.

Også Widerøe tilbyr flyskrekk-kurs med lange ventelister.

– Flaut å prate om

Selv om flyskrekk er vanlig, synes Kamilla Sørensen det er flaut å prate om.

– Mange prøver å forstå, men det finnes de som ikke forstår hvorfor jeg er så redd når jeg innerst inne vet at det er trygt å fly, sier hun.

Redselen begrenset familiens ferieplaner til destinasjoner som ikke krever lange flyreiser.

– Men jeg har aldri avbestilt en flyreise. Jeg opplever at kabinpersonellet er veldig behjelpelig når jeg forteller om flyskrekken min. I tillegg har jeg fått mye god hjelp fra ei Facebook-gruppe for folk med flyskrekk. Det er fint å kunne prate med folk om problemet uten å bli dømt, sier Kamilla.

Flightradar

Kamilla Sørensen synes det gir trygghet å følge med på appen «Flightradar» når hun er ute og flyr. – Det gir en viss trygghet å se at det er mange fly i lufta samtidig, og at alt går som det skal, sier hun.

Foto: Skjermdump Flightradar

Flere nyheter fra Troms og Finnmark