– Det er ingen som stopper galskapen

Hvalsafari-aktør Trine Risvik frykter at hvalene forsvinner helt fra Tromsø hvis man ikke snart begynner å fokusere på dyrevelferden til hvalene.

– Det er jo bare å skaffe seg en båt, hive deg rundt og plutselig er du en del av lykken. Det er ingen som begrenser det, ingen regler, ingen som jobber med hvordan man skal klare å skape et godt miljø på sjøen også for hvalene, sier Trine Risvik.

Hun er avdelingsleder i Tromsø Friluftsenter, og har tatt med skuelystne på hvalsafari siden hvalene kom til Tromsø for 3,5 år siden. Hun har sett stadig flere aktører som ønsker å ta en del av hvalfenomenet.

Trine Risvik

Avdelingsleder i Tromsø Friluftsenter, Trine Risvik.

Foto: Tromsø Friluftsenter

Og selv om hun understreker at også hun og bedriften kan gjøre feil, og ikke ønsker å kaste stein i et glasshus, peker hun på viktigheten av å ta hensyn til de store dyrene som spiser seg gjennom fjordene i Troms.

– For oss har det vært viktig fra dag én å gjøre dette rett, og vi har med oss en marinbiolog på hver tur, sier Risvik.

– Vi ønsker at hvalene skal være i havet rundt oss.

Hvalsafari

Tromsø Friluftsenter har tilbudt hvalsafari i snart fire år. Med stadig flere båter på sjøen etterlyser Tromsø Friluftsenter klare retningslinjer for hvordan alle skal oppføre seg rundt hvalene.

Foto: Fredrik Broms / Northern Lights Fotography

– Ingen som stopper galskapen

Antall aktører som tilbyr turistene å være med på nordlysjakt i Tromsø er snart opp mot hundre. Risvik poengterer at dét ikke er problematisk, fordi det handler om natur, og ikke dyr. Det er ingen som tar skade av jakten.

– Men hvalsafari handler om dyr, og da må vi ha dyrevelferd. Det er så viktig, og vi må ha grenser. Nå er det ingen som stopper oss, det er ingen som stopper galskapen, sier hun.

I et innlegg på Facebook forteller Risvik at hun var vitne til et kaos inne i Kvaløyvågen sist søndag.

«(..) Ikke vær den som skaper den farlige situasjoen som vil skape de store overskriftene i avisa», skriver hun (les hele innlegget under).

– Må reagere og handle nå

Risvik etterlyser et system som kan skape et nettverk som fungerer slik at dyrevelferden kommer i fokus.

– Hvis ikke forsvinner hvalene fra sundene våre. De får ikke mulighet til å spise eller utfolde seg. Skal vi beholde dem må vi reagere og handle nå, og ikke vente til det er for sent. Da kan vi ikke vise dem mer, sier hun.

Målselv Fjellandsby

Daglig leder i Visit Tromsø-regionen, Trond Øverås.

Foto: Eskil Mehren

Visit Tromsø-regionen forteller at de har hatt både kurs og seminarer med fokus på hvalsafari det siste året. Målet er å få samlet næringen så de selv kan lage retningslinjer for hvordan man opererer på sjøen.

– Vi er enig i at det må tas hensyn både til hvordan hvalene har det, og at man oppfører seg på best mulig måte. Men vi har i utgangspunktet ikke mandat til å regulere en hel bransje, sier daglig leder Trond Øverås.

Han forteller at seminarene er åpne for alle, men han opplever at det stort sett er de organiserte aktørene som deltar.

– Noe av det vanskeligste er aktører som ikke er knyttet inn i et nettverk, sier Øverås.