– Det er fredsarbeid vi driver med

Kjell Sørbø dro ifjor til pomor-hovedstaden Arkhangelsk for å få laget et kors til minne om en ung pomor som mistet livet i Finnmark. Denne uka kom erkebiskopen i Arkhangelsk for å sette det opp på grava.

Kors settes ned

Erkebiskopen i Arkhangelsk setter opp et kors på norsk jord. Det til ære for en avdød pomor som mistet livet i Finnmark i 1903.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

I havgapet utenfor Kjøllefjord, på Mårøya, ble det onsdag satt ned et russisk-ortodoks kors på en ukjent russisk sjømanns grav.

Hanne Øyen flytter gammelt kors

Her løfter Hanne Øyen det gamle korset som markerte pomorens grav.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

En ung pomor ombord på ei Russelodje fikk kokende vann over kroppen og døde av skadene i 1903, og ble begravd på Mårøya i Finnmark.

Siden den tid har grava blitt godt ivaretatt.

– Min oldefar var den som tok imot forespørselen om å la han bli gravlagt her, og etter det har generasjonene tatt vare på graven, slik vi har tatt vare på gravene til familiene våre, sier Hanne Øyen.

– Handler om vår nære relasjon med Russland

Hun var en av mange som møtte opp på Mårøya da pomoren skulle få et kors fra sitt eget hjemland.

Mange russiske handelsmenn seilte forbi Mårøya under pomortiden, fra 1700-tallet og frem til den russiske revolusjonen. Mange sjømenn endte sine liv langs Finnmarkskysten.

Kjell Sørbø

Kjell Sørbø har i tjue år jobbet for å få hedret den ukjente pomoren som er gravlagt på Mårøya. Nå har det endelig skjedd.

Foto: Gyda Hesla / NRK

Kjell Sørbø har stått på i 20 år for å få dette til å skje. I fjor sommer dro han til Arkhangels, pomorenes hovedstad, og fikk en kunstner til å lage korset. Det ble så velsignet av to prester, før det ble transportert til Kjøllefjord.

– For meg handler det også om vår nære relasjon til Russland, i en historisk sammenheng. Vi hadde en livsviktig pomorhandel som holdt liv i oss. De kom hit hvert år med mel og bygningsartikler og andre ting, og så fikk de fisk til å ta med seg til Russland. Så det er klart, det handler om kultur og historie og handel, sier Sørbø.

– Det er fredsarbeid vi holder på med

Det var ikke bare norske deltagere på nedsettelsen av korset. To russisk-ortodokse prester hadde reist langt for å være med på seremonien.

Fader Aleksander

Erkebiskop i Arkhangelsk fader Aleksander velsignet korset, og hadde en seremoni for den avdøde pomoren.

Foto: Kai Erik Bull

– Dette er bare begynnelsen på et arbeid for å lete etter både russiske og norske sjømenn som har omkommet på havet, sier erkebiskop Fader Aleksanser.

Prosjektet er støttet av Barentssekretariatet, Finnmark Fylkeskommune, Lebesby Kommune.

Russere og nordmenn samlet seg rundt den ukjente pomorens grav i stillhet under seremonien. Båndene mellom landene i nord er fremdeles sterke.

– Vi må ta vare på historien vår, og selv om jeg ikke er en religiøs mann så har man respekt for en grav og et kors, så jeg syns dette er helt fantastisk. Det er fredsarbeid vi holder på med.

Mye folk

Mye folk møtte opp for å få være med på den spesielle seremonien på Mårøya.

Foto: Kai Erik Bull / NRK