– Det er et ganske smertefullt løp

Eirik Haugsnes skal i dag løpe 400 meter rett opp, når han skal klatre seg til en pallplassering i Empire State Building run-up.

Eirik Haugsnes i New York

Eirik Haugsnes spisser inn formen før Empire State Building-løpet i en av New Yorks parker.

Foto: Privat

Empire State Building på kveldstid

Empire State Building ruver godt i New Yorks skyline.

Foto: Diane Bondareff / Ap

– Det er ganske smertefullt. Du er tørr i munnen fra starten, og beina blir bare surere og surere, sier Eirik Haugsnes.

Klokken to i natt norsk tid, klokken 20 amerikansk tid, skal han løpe om kapp med totalt 700 andre mennesker opp de drøyt 1.500 trappetrinnene i Empire State Building i New York, i verdens eldste trappeløp.

To nordmenn i eliteklassen

– Det er et kjent løp, og en skikkelig utfordring å springe til toppen. I tillegg er dette en del av en fin ferietur jeg har sammen med kona og noen venner, sier han.

Det er tredje gang Haugsnes deltar i løpet. Første gang han deltok endte han som nummer 9, og ble invitert inn i eliteklassen. Da han i 2013 deltok i eliteklassen kom han på 5. plass. Der er det kun han og bergenseren Thorbjørn Ludvigsen, som vant løpet i fjor, som representerer Norge.

I går vant norske Thorbjørn Ludvigsen (25 år) trappeløpet i skyskraperen Empire State Building i New York, USA.

Vanligvis er Haugsnes en habil ultraløper. Det fysiske grunnlaget til årets trappeløp har han bygget gjennom normal trening med lange turer i fjellet, toppturer på ski, løping generelt og konkurranser på flat asfalt.

Men det er i en bygård på Finnsnes i Midt-Troms han virkelig har spisset trappeformen.

– Jeg har løpt mange runder i ei trapp på fem etasjer, sier han.

Satser på pallplass

Eirik Haugsnes' personlige rekord i trappeløpet er på 11,03. Han fikk en niendeplass da han deltok for første gang, og som nevnt en femteplass i 2013.

– Målet er helt klart å klyve opp noen plasser og havne på pallen. I tillegg har jeg som mål å ta en ny personlig rekord, sier han.

Og formen ser ut til å være god før kveldens strabaser. Nylig deltok han i et løp i Central Park – og ble nummer to av rundt 5.000 deltakere. På veien satte han ny pers på både 3.000- og 5.000-meter.

Det høres ikke ut som en rolig ferietur?

– Jo da! Å bare trene mellom én og to timer om dagen er avslapping for meg.

Personlig rekord

Eirik Haugsnes (til høyre med lue i norske farger) deltok i et løp på 6 miles (9,6 kilometer) i forkant av trappeløpet. Finnsnes-mannen endte som nummer to, og slo personlig rekord på både 3.000- og 5.000-meter.

Foto: Privat