– Det blir 14 dager med Hollywood i Lyngen!

Lyngseidet og store deler av Lyngen blir satt på hodet i fjorten dager i mars når innspillingen av «Den 12. mann» fortsetter, forteller leder av Lyngen frivillig sentral, Steffen Einebakken Dreyer.

Thomas Gullestad som Jan Baalsrud

Thomas Gullestad som Jan Baalsrud i den nye innspillingen.

Foto: NRK

Innspillingen skal skje fra 10.–20. mars og i den forbindelse ber regissør Harald Zwart lyngsværinger om hjelp på Facebook. Facebook-videoen er lagt ut på Lyngen frivilligsentral sin side, for sentralen blir viktig i forbindelse med innspillingen.

Trenger mye hjelp fra lokalbefolkningen

Som Zwart sier i videoen: Filmcrewet kommer til å trenge mye hjelp fra lokalbefolkningen, de kommer til å trenge folk både foran og bak kamera.

– Vi vet ikke enda helt hva til, men vi vet at vi trenger hjelp, til å rigge opp og ned settene, til å sperre veier, til å kjøre følgebåt når de skal frakte han over fjorden til «Hotel Savoy» i Revdalen, og vi kommer til å trenge kokker, sjåfører og så videre. Vi har behov for mye folk så vi håper mange melder seg, sier Dreyer.

Steffen Einebakken Dreyer

Leder av Lyngen frivilligsentral har det travelt i forbindelse med innspillingen av «Den 12. mann»

Foto: privat

Dreyer forteller at de også kommer til å trenge gamle båter, nordlandsbåter med eller uten motor, gamle kjøretøy, inventar fordi hus skal rigges om til 1943, gamle klær og kostymer.

Dreyer ble involvert i kontakten med Nordisk Film gjennom ordføreren.

– Vi har en ordfører som er innovativ og som ønsker å legge til rette for at viktige og gode ting skal skje i kommunen og jeg ble tidlig involvert, sier han.

Nordisk film trengte en lokal kontakt, og dermed ble Dreyer involvert i arbeidet. Nå hjelper han teamet med å hente inn tillatelser, lete location, samle sammen utstyr og skaffe overnatting.

– Det blir litt Hollywood

– Jeg har hatt kontakt med Zwart fire-fem ganger hver uke nå i det siste, han er en positiv kar som legger mye i at filmen skal bli så autentiske som mulig, at den skal fortelle den ekte historien på Baalsrud og fokuserer mye på de gode hjelperne som var rundt blant annet i Lyngen, sier Dreyer.

Teamet rundt Den 12. mann

Teamet rundt «Den 12. mann», Thomas Gullestad som spiller Jan Baalsrud, regissør Harald Zwart og Espen Horm som er executive producer.

Foto: / Nordisk Film

Mye av innspillingen skjer i området rundt Lyngseidet. Blant annet er det flyttet hus fra Toftefjorden på Ringvassøya, der Baalsrud først kom i kontakt med tyske styrker i 1943, til Lyngen for å gjøre innspillingen enklere. Ellers skal det skje ting på kaia på Furuflaten, Giæver-krysset på Lyngseidet.

– Men mye er enda ikke avgjort, det blir det den nærmeste to månedene, sier Dreyer og føyer til at det blir mye aktivitet i Lyngen.

– Det blir litt Hollywood i fjorten dager her, folk må belage seg på å se tyske nazi-soldater, hester og gamle vogner og de må belage seg på at veier blir sperret.

Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud i Arne Skouens film, "Ni liv" . Foto: Aage Storløkken

Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud i Arne Skouens film, 'Ni liv', her fra Lyngsdalen.

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX