– Dersom Facebook-gruppa kan velte drosjenæringen, står det dårlig til

Vegard Tapio, administrator i «Sjåfør Hjem», mener Facebook-gruppen og Alta Taxi utfyller hverandre ganske greit. Alta Taxi er ikke enig, og vurderer anmeldelse.

Alta Taxi mener pirater tar knekken på dem.

Vegard Tapio mener Alta Taxi heller må se på sin egen virksomhet.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Ronny Bang Amundsen

Ronny Bang Amundsen, nestleder i Alta Taxi.

Foto: Privat

Alta Taxi vurderer utfra bildebevis å anmelde Facebook-gruppen «Sjåfør-Hjem Alta» og piratsjåfører i byen. Det skriver nestleder Ronny Bang Amundsen i en SMS til NRK.

– Vegard Tapio bør være inneforstått med at kriminaliteten skjer på siden hans, og har derfor et ansvar. Ved en anmeldelse får vi gått i dybden på siden og sett om den er lovstridig eller ikke, sier han.

NRK omtalte pirat-taxivirksomheten i Norge, og spesielt i Finnmark, i en lengre reportasje søndag. Drosjenæringen i Alta hevder de har tapt store penger det siste året, og mener dette skyldes pirattaxier i byen.

– Utfyller hverandre

Lignenede Facebook-grupper eksisterer over hele landet.

Vegard Tapio, administrator i Sjåfør Hjem mener Alta Taxi heller bør bruke energien sin på å gå inn i seg selv.

– Dersom en Facebook-gruppe kan velte drosjenæringen, står det ikke bra til med den næringen. De må kanskje se på løsninger og fornye seg litt. Det er kanskje ikke behov for så mange drosjer i Alta som de har nå. Vi er ikke en konkurrent med dem, men vi utfyller hverandre ganske greit.

– Tror du Alta Taxi er enig i at dere utfyller hverandre?

– Nei, de er selvfølgelig ikke enig. Det er forståelig at drosjenæringen reagerer, og hvorfor, men jeg mener at vi ikke gjør noe galt og holder oss på riktig side av loven. Hvis noen i gruppen kjører pirat, har ikke det noe med gruppen å gjøre, sier han.

Ronny Bang Amundsen har lite forståelse for dette utsagnet:

– Vi konkurrerer mot pirater som ikke har andre kostnader enn å fylle bensin på bilene sine. Drosjenæringen er en regulert næring som betaler skatter og avgifter, og der prisene blir satt av konkurransetilsynet, sier han.

En Facebook-gruppe som formidler persontransport kan i noen sammenhenger være ulovlig i henhold til Yrkestransportloven, påpekte jusekspert Anett Beatrix Osnes Fause mandag overfor NRK.

Stenger ikke gruppen

NRK har likevel kunnet se at medlemmer i «Sjåfør Hjem Alta» åpent benytter dollartegn for å vise at de er villige til å betale for transport.

I går kveld skrev Tapio et innlegg på gruppens side der han var klar på at denne praksisen må stoppe:

Jeg er helt sikker på at denne gruppen er lovlig, og jeg kommer ikke til å stenge den før det eventuelt ligger en rettskraftig dom som forteller noe annet.

Likevel vil jeg stramme inn på en liten ting f.o.m i dag: I tillegg til at det ikke er lov å nevne penger eller betaling, er det heller ikke lov til å hinte om det. Eks.: "€" "$" osv.
Hva dere avtaler privat over telefon, facebook eller ved henting er opp til dere, for da har det ingenting med gruppen eller meg å gjøre.