Hopp til innhold

– Dere er robuste mennesker som bor her!

Dronning Sonja syntes det var sterkt å møte de berørte fra de to skredene fra Sukkertoppen på Svalbard.

Dronning Sonja

Fredag fikk Dronning Sonja treffe berørte fra skredene i Longyearbyen i 2015 og 2016. Dronningen beskriver det som et sterkt møte.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Like før jul i 2015 døde et lite barn og en voksen mann etter at det gikk et skred fra fjellet Sukkertoppen. Skredet knuste flere av husene nedenfor til pinneved.

I februar i år ble ingen mennesker skadd da et nytt skred traff bebyggelsen i Longyearbyen, men fortsatt er mange evakuerte eller har måttet finne seg nye boliger.

Fredag møtte Dronning Sonja flere av dem som ble berørt i skredene.

– Det var veldig sterkt. Det er sterke mennesker som bor her. De blir formet av naturen. Her må man være sterke og robuste for å kunne leve på kanten av det som mulig, så langt nord.

Longyearbyen snøskred veg 228

I februar i år ble flere boliger flytta av snømassene da det gikk et skred fra Sukkertoppen. Ingen mennesker ble fysisk skadd, men mange er fortsatt evakuerte.

Foto: Stringer / NTB scanpix

Imponert

Dronningen sier hun er imponert over måten de to skredene har blitt taklet på av de berørte.

– De forteller om sin skjebne og om hva som skjedde med dem. Jeg syns det er fint å få et innblikk i deres reaksjoner og hva de har opplevd, for å forstå situasjonen de er i, sier Dronningen.

Knuste spisshus i Longyearbyen

19. desember i 2015 ble flere hus knust i snøskred. To personer mista livet.

Foto: Geir Barstein

Hun sier hun håper det nå blir bygget en skredsikringsvoll som sørger for at skred ikke kan nå bebyggelsen igjen.

– Skredvarslingssystemet skulle være det mest robuste i landet, men det fungerte ikke heller under de spesielle forholdene som oppsto. Så det er et stort og vanskelig tema med vær, uvær og sikring.

Dronning Sonja

Dronning Sonja sier hun beundrer måten de skredrammede har taklet situasjonen på, og håper bebyggelsen i Longyearbyen blir sikret slik at folk kan leve trygt.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Tar utfordringene

Hun sier hun skjønner godt at mange frykter flere skred.

Jeg syns de er modige som flytter tilbake til husene sine, men de tar utfordringene på strak arm, sier hun.

– Hva slags rolle bør storsamfunnet ta i forhold til å sikre innbyggerne på Svalbard?

– Det blir opp til politikerne, men jeg vil tro at de nå prioriterer dette området som betyr så meget for Norge. At det består på en god måte og at de som bor her får det de trenger.

Vil tilbake

Dronningen er svært glad i Svalbard, og beskriver svalbardianerne som «et flott folkeferd». Sjøl fikk hun seg en liten tur opp på Varden fredag morgen.

– Det var helt fantastisk. I februar da jeg var her var lyset helt blått, og nå har jeg skjønt at det samme vil skje i oktober. Jeg kommer veldig gjerne tilbake da, sier hun smilende.