Hopp til innhold

– Boring langs delelinjen kan skape økt spenning mellom Norge og Russland

Et kommende oljefunn langs delelinjen mot Russland kan føre til problemer, frykter Johan Petter Barlindhaug.

Johan Petter Barlindhaug

Johan Petter Barlindhaug var sentral i etableringen av det første nordnorsk-eide oljeselskapet North Energy.

Foto: Ole-Kristian Losvik

Et kommende oljefunn langs delelinjen mot Russland, kan skape økt spenning mellom Norge og Russland. Det frykter Johan Petter Barlindhaug som var sentral i etableringen av det nordnorsk-eide oljeselskapet North Energy. Det var Barents Observer som først skrev om saken.

Det er bra at konsesjonsrunden er i gang, men man må tenke seg om før man tildeler utvinningslisenser sier han.

– Mitt poeng er å adressere denne forsiktighetstanken nå. Slik at den ligger der hele tiden. Så får vi se når man kommer til tidspunktet hvor man skal tildele en lisens om situasjonen er slik den ser ut i dag, sier Barlindhaug til NRK.

Nytt område for oljeindustrien

Delelinjeavtalen fra 2010 sier at funn som går på begge sider av grensen skal deles etter modell fra Nordsjøen. Problemet er at landene selv må dokumentere sine krav, sier Johan Petter Barlindhaug.

Morten Jentoft bylinebilde

Moskva-korrespondent Morten Jentoft mener at delelinjeavtalen fra 2010 ikke vil bli utfordret av eventuelle gnisninger i grenseområdet. – Den ligger nok fast fra begge sider. Fra russisk side har man nylig understreket at denne delelinjeavtalen er viktig for å kunne gå videre i arktis, sier Jentoft som likevel deler Barlindhaugs meninger om at det kan øke spenningen.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

– Det vil russerne ha vanskeligheter med fordi de ikke har den kompetansen eller kan bruke vestlige selskaper, sier han.

Kimek jubler for nye letelisenser etter olje i Barentshavet sør-øst.

Sondre Amdal(22) jobber på Kimek i Kirkenes, og tror nye områder for oljeindustrien betyr nye muligheter for dem.

Kan øke spenningen mellom landene

Hvis dette skjer er Barlindhaug redd tunge russiske oljeaktører vil kunne skape store diskusjoner som igjen vil kunne øke spenningen mellom landene.

– Juridisk sett er avtalen grei nok, men hvis du kommer i en situasjon hvor du får en debatt kan du få en spenning likevel, sier han.

Ikke tatt med i analyser

Selv om det er et kaldt politisk forhold mellom Norge og Russland er ikke dette noe oljeanalytiker Thina Saltvedt har lagt inn i Nordeas analyser.

– Vi ser risiko knyttet til dette, men enn så lenge så har vi ikke lagt det til grunn, sier hun.