– Det er rom for å bygge begge sykehusene inne 2020

Kampen om hvem som får bygge nytt sykehus i nord tilspisser seg. Driftssjef i Helse Finnmark mener Kirkenes bør prioriteres, men at det burde være rom for å bygge begge sykehusene innen 2020.

Grongstad Kirkenes sykehus

Driftsleder i Helse Finnmark, Øyvind Grongstad, mener at sykehuset i Kirkenes må bli prioritert i sykehusstriden i nord.

– Det bør være rom til å starte bygging av sykehus både i Kirkenes og Narvik før 2020, mener Øyvind Grongstad, driftsleder i Helse Finnmark.

Reaksjonen kommer etter et nylig oppslag om at Kirkenes og Narvik har havnet i kappløp om nytt sykehus. Likevel mener han at Kirkenes må prioriteres av sikkerhetsmessige grunner.

– Jeg ser at vi begge har gamle og dårlige sykehus, og at vi vil bygge nytt. Jeg kjenner ikke til prosjektet i Narvik, men jeg forstår godt utgangspunktet deres, sier Grongstad.

Mener Narvik er bedre rustet

Narvik sykehus

Både sykehuset i Kirkenes og sykehuset i Narvik ønsker å være med i kampen om nytt sykehus.

Foto: NRK

Begge sykehusprosjektene har en rekke argumenter for at de bør realiseres, men når det kommer til rekkefølgen mener Grongstad at et nytt sykehusbygg i Kirkenes av sikkerhetsmessige grunner ikke kan skyves bak i rekken.

– Det vil ha økonomisk kostnader av å utsette byggingen. Vi bruker store summer på å holde sykehusbyggene gående. Spesielt trekker jeg fram den elektriske sikkerheten og brannsikkerheten. Der er det slik at Narvik har brukt 100 millioner på brannsikkerhet – det har ikke Kirkenes. En av konsekvensene av å utsette nytt sykehusbygg i Kirkenes er at vi må bruke slike summer for å holde sikkerheten god nok, sier driftssjefen.

Ingen beslutning er tatt

Direktør for forretningsutvikling i Helse Nord, Tor Arne Haug, minner om at det ennå ikke er besluttet om noen av disse nye sykehusene skal bygges.

– Det er ennå lenge til vi skal beslutte om vi skal bygge disse prosjektene. Det tar tid å lage prosjektet ferdig. Da har vi et bedre bilde av økonomien også, sier Haug.

Økonomi og politikk avgjør

I desember i fjor fikk Helse Finnmark grønt lys for å jobbe videre med sykehusplanene i Kirkenes, mens styret i Helse Nord først i mars avgjør om UNN får gå videre med sitt prosjekt for nytt sykehus i Narvik. I følge Haug vil ikke prosjektene være ferdige før på slutten av neste år.

– Hvilke forhold avgjør hvem som får bygge?

– Det er økonomi, tilstanden til sykehusene det gjelder og det er hvilke tilbud vi vil ha til befolkningen, og den politiske forhold som avgjør, sier Tor Arne Haug i Helse Nord.