– Åtte år er lang tid

Tidligere Tromsø-ordfører mener Ap bør granske Martin Henriksens som var Ingebrigtsens motstander nøye.

Herman Kristoffersen

Kristoffersen mener det er særdeles viktig at partiet får klarhet i avsløringene er en del av politisk spill.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Tidligere Tromsø-ordfører Herman Kristoffersen (Ap) mener partiet må komme til bunns i om Ingebrigtsen-avsløringen var tilfeldig eller en del av et
maktspill.

I går ble det kjent at Henriksens samboer og statsministerens rådgiver, Tonje Brenna, meldte fra om Ingebrigtsen-saken til partiets ledelse.

– Bør sjekke historien

Kristoffersen satt som ordfører i byen fra 1999 til 2007. Han gikk før helga ut med sterk støtte til Ingebrigtsen, framfor tidligere AUF-leder Martin Henriksen i kampen om førsteplassen på nominasjonslista.

– Nominasjonskomiteen og Troms Ap bør gå denne historien nærmere etter i sømmene, og legge et nytt løp mot avstemningen. Det er mange bindinger i denne saken, og de bør komme til bunns i om det er noen årsakssammenhenger her, og om Henriksen har visst noe i forkant, sier han.

– Merkelig tidspunkt

Martin Henriksen

Henriksen sier han ikke viste om historien som hans samboer gikk ut med før på fredag.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Han understreker at han ikke bagatelliserer alvorligheten i saken, som han betegner som forferdelig. Men han setter spørsmålstegn ved tidspunktet for avsløringen.

– Vi må ta høyde for at det er en ren tilfeldighet, men åtte år er i min verden ganske lang tid, for at saken så kommer opp dager før nominasjonskampen, sier han.

– Ukultur

Fylkesrådsleder Pia Svensgaard sier til Nordlys at saken vitner om en ukultur i både Troms Ap og politikken ellers, med en utnyttelse av unge, kvinnelige politikere.

– Hun har muligens rett i det. Jeg har ikke hørt om slike episoder i Troms Ap tidligere, men vi ser jo jevnlig i mediene at det dukker opp slike saker, også i andre partier. Det er en type kultur som må ryddes opp i med jevne mellomrom, sier han.

– Viste ikke om saken

– Jeg ble orientert om situasjonen like før den ble offentlig kjent fredag kveld, og har ikke visst om denne saken tidligere. Jeg er svært lei meg på vegne av de involverte, og håper de får hjelp og støtte, sier Henriksen til NRK.no.

Henriksen har også avviste at han skal ha stått for en «drittpakke»mot sin politiske motstander.

– Det er ubehagelig å se spekulasjonene rundt hvorfor disse opplysningene kommer frem. Jeg vil avvise at jeg har hatt noe med denne saken å gjøre, sier han.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se Nordnytt med Sveinung Åsali 19:45

Se Nordnytt med Sveinung Åsali 19:45