Hopp til innhold

– Bloggen er viktig støtte for mange med kreft

Stadig flere blogger om sin kamp mot kreften. Ifølge Kreftforeningen er det viktig med åpenhet for å takle sykdommen best mulig.

Kreft

Mange blogger om kreft, noe Kreftforeningen mener kan være en veldig god ting. samtidig ber de folk om å være varsom med hva de deler.

Foto: Petter Strøm / NRK

Nora Heitmann

Nora Heitmann ønsker å ha minst mulig bilder av seg selv på bloggen fra sykdomsperioden. – Jeg ønsker ikke at familie og venner skal huske meg som hun skallete jenta med kreft. Jeg vil at de skal huske meg som den jenta jag var før jeg ble syk, sier hun.

Foto: Nora Heitmann

– Da jeg ble syk foreslo mamma at jeg kunne bruke bloggen som en plass der jeg kunne få ut tankene mine. Jeg bestemte meg for å prøve det. Hvis det ikke føltes riktig å dele noe så personlig kunne jeg jo bare slutte, forteller Nora Heitmann.

Borkenes-jenta er 14 år og kjemper en kamp mot lymfekreften. Opp mot 1.000 lesere følger bloggen hennes, hvor hun jevnlig deler fra sin hverdag.


Stadig flere velger å blogge

Årlig rammes rundt 150 barn av kreft. Totalt får over 30.000 nordmenn en kreftdiagnose.

Kreftforeningen merker at stadig flere velger å dele sine opplevelser via blogger eller sosiale medier.

– Vi anbefaler folk som rammes av kreft om å være åpne om det. I hvor stor grad de velger å være åpen er individuelt, men det er lettere både for dem og folk rundt dem at sykdommen er noe man kan prate om, sier Heidi Skaara Brorson, avdelingssjef for kreftomsorg i Kreftforeningen.

De har samlet flere kreftblogger på en egen nettside.

– Sosiale medier er en del av hverdagen vår. Mange som får kreft var aktive på sosiale medier eller blogger før de ble syke, og velger å være åpne om sykdommen. Det kan være en fin måte å få informert folk rundt seg om stoda, slik at du slipper å svare på de samme spørsmålene mange ganger. Og det gir en fin mulighet til selv å velge hva folk skal vite, sier Brorson videre.

– I tillegg er det mange som opplever å få en veldig støtte når de er åpen om sykdommen. Noe som hjelper dem i kampen mot sykdommen.

– Vær varsom

Hun anbefaler likevel folk om å tenke gjennom hva de deler på internett.

– Folk må huske på at det de skriver på sosiale medier og blogger kan bli sett av alle, og at det blir liggende. Vi har også hørt fra flere som har opplevd et stort trykk fra omverden etter at de begynte å blogge om sykdommen, både fra media og alternative behandlere som tar kontakt for å redde livet til de kreftsyke personene, sier Brorson.

– Er det noen spesielle hensyn man må ta når barn ønsker å blogge om kreft?

Det er viktig at de foresatte er med på det, og at man tenker over konsekvensene ved at dette blir liggende på internett resten av livet.

– En utvikling vi må akseptere

Nora Heitmann understreker overfor NRK at hun ikke har hatt noen negative opplevelser etter at hun begynte å blogge om sykdommen.

Overlege på barneavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge og spesialist på kreft hos barn, Trond Flægstad, forteller at de ikke har gjort opp så mange meninger om utviklingen med at folk deler sine historier på internett.

– Før skreiv pasientene gjerne dagbøker når de gikk gjennom behandlingen, men nå er vi inne i en helt ny tid. Det er en spennende utvikling som vi må forholde oss til. Hvis pasientene synes det er nyttig å dele sine historier på nettet, så er det absolutt greit. Samtidig håper vi at de tenker seg litt om. Du får ikke kaviaren tilbake på tuben, for å si det sånn. Ting som ligger ute på nett, blir jo liggende for alltid, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark