– «Berserk» søkte ikke om tillatelse til å gå inn i Antarktis

Seilbåten «Berserk» gikk inn i Antarktis uten å søke Norsk Polarinstitutt om tillatelse.

Berserk
Foto: wildvikings

«Berserk» var på vei til Antarktis da den klokka 5.20 i går sendte ut et nødsignal.

Da var båten et stykke utenfor Rossøya, ved McMurdo-sundet i Sørishavet.

Siden har ingen hørt fra «Berserk».

Krever tillatelse

Jan-Gunnar Winther

Jan-Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt.

Foto: Einar Andreassen / NRK

Norsk Polarinstitutt er Norges rådgiver om forhold i polarområdene og ansvarlig myndighet etter Antarktisforskriften, noe som betyr at instituttet skal gi godkjenning for gjennomføring av norskinitiert aktivitet i Antarktis.

Instituttet skal ha en søknad minst ett år før ekspedisjonen, men «Berserk» søkte aldri.

– Vi har gjort ekspedisjonen kjent med at det kreves tillatelse for å gå inn i Antarktis, men de har ikke søkt tillatelse fra norske myndigheter. Nå kan det være at de har fått tillatelse av andre lands myndigheter, men normalt ville en norsk ekspedisjon søkt tillatelse fra eget land før de ferdes sør for 60 grader, sier direktør Jan-Gunnar Winther til NRK.

Seks-åtte meter høye bølger

Ifølge Det maritime redningssenteret på New Zealand har leteområdet hatt seks-åtte meter høye bølger og vind med orkan i kastene.

To av de fem mennene skal være på fastlandet i Antarktis, og det er satt inn fly og helikopter i søket. I tillegg er marineskipet «HMNZS Wellington» og to andre båter på vei til området.

– I meldeplikten til norske myndigheter ligger det også en garanti for søk- og redningsarbeid, men i og med at det ikke foreligger en slik melding er det heller ingen garanti.

Risikerer millionsøksmål

Det omfattende søk- og redningsarbeidet gjør at «Berserk» risikerer å bli presentert for en kjemperegning, tror Winther som har besøkt Antarktis et titalls ganger.

– Dette området er, som Antarktis for øvrig, preget av store avstander og varierende værforhold. Nå går det mot høst i området, noe som gjør at det blir vanskeligere værforhold. Det stilles krav til forsiktighet og kunnskap om man skal ferdes her, sier Winther.

Berserk skulle seile mot Sørpolen 100 år etter Roald Amundsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.