Hopp til innhold

– Beredskapen på Svalbard en lek med døden

Mads Gilbert mener man spiller lotto med befolkningen på Svalbard.

Montasje

Montasje. Professor i akuttmedisin, Mads Gilbert (til høyre) er ikke fornøyd med den kirurgiske beredskapen ved Longyearbyen sykehus (til venstre).

Foto: NRK

Klinikkoverlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Mads Gilbert, er svært kritisk til den kirurgiske beredskapen ved sykehuset i Longyearbyen på Svalbard.

Gilbert, som også er professor i akuttmedisin, mener beredskapen på øygruppa kan sammenlignes med et spill med døden som innsats.

– Her leker vi med døden, her leker vi med skjebnen, og de spiller lotto med befolkningen, de kommer nok en gang å legge taperloddet på skuldrene til befolkningen, sier Gilbert til TV 2 Nyhetene.

Samme bemanning som i 1981

Sykehuset i Longyearbyen, som UNN har ansvaret for, har i gjennomsnitt en kirurg på vakt hvert tredje døgn.

Bemanningen ved sykehuset har vært uendret siden 1981 til tross for at innbyggertallet er doblet siden det. I samme 30-årsperiode har også antallet turister på øygruppa tidoblet seg, og det blir stadig flere ekstremturister.

– Og i tillegg til denne enorme økningen i befolkningen og turismen så er det jo også en del av nordområdepolitikken. En viktig del av den er jo beredskapsansvaret Norge har, og vi skjemmer oss ut når vi ikke har en skikkelig, fullverdig kirurgisk beredskap på Longyearbyen sykehus. Og det bør vi ha også i et utenrikspolitisk perspektiv, sier Mads Gilbert til TV 2 Nyhetene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark