– Sykepleiere får samme lønn som 17-åringer i sommerjobb

Flere finnmarkskommuner og Helse Finnmark har benytta et bemanningsbyrå som bryter loven, mener sykepleierforbundet.

Eldreomsorg

Illustrasjonsfoto.

Foto: Tormod Strand / NRK

Sykepleiere som jobber for bemanningsbyrået Wallden Bemanning får lønn langt under tariff. Det mener sykepleierforbundet i Finnmark.

Byrået benyttes av seks finnmarkskommuner og Helse Finnmark.

– Man har kompetanse og autorisasjon som sykepleier, og da skal man bli lønnet dårligere fordi man har en prøvetid på seks måneder. Den avlønningen er den samme som 16-17-åringer får i sommerjobb. Dette kan ikke arbeidsgiverne være kjent med, sier fylkesleder i sykepleierforbundet, Trond Einar Olaussen.

Sykepleierforbundet kritisk til kontrakt

Trond Einar Olaussen

Fylkesleder i sykepleierforbundet, Trond Einar Olaussen, er svært kritisk til kontrakten til bemanningsbyrået Wallden Bemanning.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

NRK har fått tilgang til en arbeidskontrakt mellom en sykepleier og bemanningsselskapet Wallden bemanning.

Den viser at sykepleieren får en timelønn på mellom 155 og 165 kroner, noe som ligger godt under tariffen for yrkesgruppa. I tillegg får de ned i 125 kroner timen i en såkalt prøveperiode i seks måneder.

Sykepleierforbundet har gjennomgått kontrakten, og er svært kritisk.

– Denne prøveperioden er ulovlig. Og det vi reagerer spesielt på er lønn, og avlønning til sykepleiere. Sykepleiere som kommer til Norge og arbeider for dette vikarbyrået blir betalt dårligere enn folk som ikke har utdanning i det hele tatt, sier Olaussen.

Ber politikerne rydde opp

Seksjonsleder Arnt Jensen i Fagforbundet i Finnmark ber nå kommunepolitikerne om å rydde opp.

– Selvfølgelig er det politikeren som har ansvaret. Det er ordføreren som har ansvaret for at lover og avtaleverk følges. Nå må kommunene og politikerne begynne å rydde opp i de uverdige forholdende som bruk av bemanningsbyråer i kommunene, sier han.

Han mener slike forhold aldri burde funnet sted.

– Det er jo så usaklig at det er nesten straffbart. En burde aldri ha godtatt det der, sier han.

Kommunen skal sjekke

Hammerfest

Hammerfest har nylig brukt sykepleiere fra byrået. Nå ønsker de gjennomgang av arbeidsbetingelsene.

Foto: Allan Klo

Hammerfest kommune har nylig begynt å leie sykepleiere fra byrået.

Men etter kritikken mot selskapet vil de nå vurdere det videre samarbeidet med selskapet, sier kommunalsjef Kaj Gunnar Dahl.

– Basert på det vi hører, vil vi sjekke nærmere hvilke betingelser de ansatte arbeider under. Er det sosialdumping eller andre ting som skulle tilsi at vi burde reagere, så vil vi gjøre det, og eventuelt avbryte med det firmaet, sier han.

– Tar selvkritikk

Informasjonsrådgiver i Helse Finnmark, Ivar Greiner

Kommunikasjonnssjef i Helse Finnmark, Ivar Greiner.

Foto: Marit Kvarum

Helse Finnmark tar selvkritikk på hvor godt de kontrollerer arbeidsvilkårene til personell som leies inn fra vikarbyråer.

I 2009 benyttet helseforetaket vikarbyrået Wallden Bemanning, som sykepleierforbundet mener opererer med lovstridige kontrakter.

Kommunikasjonssjef Ivar Greiner innrømmer at de ikke fulgt tett nok opp vikarer - fra byråer helseforetaket ikke har faste avtaler med.

– Slik som vi ser det, så burde Helse Finnmark følge opp og se nøye gjennom avtalen vikaren har med byrået. Og da har vi en juridisk rådgiver som burde se på den biten. Men dette har ikke blitt gjort til nå, sier han.

– Vi dekker reiseutgifter

Wallden Bemanning skilte ved nyttår ut helsevirksomheten sin i selskapet Valmon Helsevikar.

Administrerende direktør Torstein Rønning vil ikke la seg intervjue på radio, men sier at kontraktene nå er endra.

Han mener også at vilkårene til sykepleierne ikke er noe dårligere enn tariffen, fordi selskapet også dekker utgifter til reise og opphold.

Utover dette ønsker han ikke å kommentere kritikken i media.