– Barna fortjener kvalitetsfilm

For første gang gir Tromsø internasjonale filmfestival et tilbud til barn i alle aldere. Men det er ikke alt som er like enkelt å forstå.

TIFF har et godt tilbud til barn i alle aldere i år. Vi dro på utekino, og pratet blant andre med Matilde Krag Olsen og Vilde Johanne Larsen.

TIFF har et godt tilbud til barn i alle aldere i år. Vi dro på utekino, og pratet blant andre med Matilde Krag Olsen og Vilde Johanne Larsen.

– Vi har et formål og en visjon om å formidle kvalitetsfilm fra hele verden til så mange som mulig. Og smått publikum er like viktig som stort publikum, sier daglig leder for TIFF, Astrid Aure.

Tirsdag åpnet ordfører i Tromsø, Kristin Røymo, utekinoprogrammet på TIFF. Hver dag hele uka skal festivalen vise filmer for barn på Stortorget i Tromsø. Åpningsprogrammet var rettet mot barn mellom seks og ni år, og pallene, Sacco-sekkene og tribunen på torget var fylt til randen.

– Denne filmen handler om to menn som er sinte på hverandre. Tror jeg. Jeg vet ikke, sier Gustav Uleberg (6).

– Er disse festivalfilmene litt vanskelige å forstå?

– Ja.

TIFF - Gustav

Gustav Uleberg koste seg med utekino, selv om han ikke forsto alt.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Trenger et supplement

Tidligere år har TIFF hatt tilbud til barnehagene og barneskolene, og til elever i den videregående skolen. Nytt av året er et eget tilbud til elever i ungdomsskolen også. De får muligheten til å se filmene «Sherpa» og «Forever Pure».

– Barn og unge fortjener et godt tilbud, sier Astrid Aure.

– Er ikke det kommersielle filmtilbudet til barn og unge godt nok som det er?

– Det er ikke bra nok aleine. Det går mange gode barnefilmer på kino, men det er viktig med mangfold. Dessverre vises det for lite barnefilmer fra resten av verden på norske kinoer, og det er for få filmer med originalskrevne manus. Mye er basert på bøker eller er nye versjoner av gamle filmer, og det er bra, men vi trenger også supplementene.

Første gang over brua

Alle førsteklassingene på Tromsdalen skole tok tirsdag morgen gåturen over Tromsøbrua for å få med seg utekinoen.

– Det har blitt en tradisjon og barna liker det veldig godt. For mange er det også første gang de går over brua. Én av dem fortalte at han var litt redd for at den skulle falle ned da 83 elever med lærere gikk over den i dag tidlig, forteller kontaktlærer for 1a, Gøril Nikolaisen.

Oliver Johansen (6) satte pris på å få muligheten til å se film en tidlig januarmorgen.

– Men det er litt merkelig å sitte ute og se på film. Og litt kaldt, sier han.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen