Den svenske kjemiforskeren, Bert van Bavel, mener fisken i Barentshavet, som ofte blir beskrevet som« verdens reneste hav», inneholder miljøgifter.
Og kjemiprofessor forsvarer testen han har gjort.
– Vi vil naturligvis at nivåene av gift går ned i fisk. Fisk er en veldig bra matvare, som folk skal fortsette å spise. Men vi vil at folk blir mer bevisst at vi skal ikke ha disse giftene. De blir i kroppen veldig lenge, sier, professor Bert van Bavel.
- Les også: Lite miljøgift i Barentshavet
Testet ol-vinner
Bert van Bavel har målt blodet hos den tidligere OL mesteren i kulekjøring Stine Lise Hattestad Bratsberg og sammenlignet det med en vegetar fra Canada - for å teste hvor mye miljøgifter hun har i sin kropp. Og hun ble overrasket over resultatet.
– Nå har jeg ikke skadelig høye nivåer, men jeg har høyere nivå enn det jeg forventet. Jeg har levd veldig sunt, og kommer ikke til å stoppe å spise fisk, sier hun.
Bratsberg er nå visepresident i Safe Planet som er et prosjekt i regi av FNs miljøorganisasjon (UNEP) og FNs organisasjon for matvaresikkerhet og landbruk (FAO).
- Les også: Framleis mykje PCB
Stine Lise Hattestad Brattsberg ble testet av den svenske kjemiprofessoren.
Foto: Herland, Claes-Tommy / SCANPIX– Bedre å spise fisk enn å la vær
Reidar Nilsen, i Norges Fiskarlag, forteller at det kan forekomme gifter i fisken, men at det er mer helsenyttig å spise fisk enn å la være.
Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX– Ja, jeg vet at FN, som har en egen matvare-organisasjon, nettopp har gått gjennom all forskning på fisk. Konklusjonen er at selv om man finner små nyanser av gif i fisk, så er det mer fordelaktig å spise den, sier han.
– Så da er det gifter i fisken i Barentshavet?
– Det finnes ingenting i verden som ikke inneholder ett eller annet. Akkurat som sprøytet epler. Det er ingenting som har null gift i seg, svarer han.
– Har vi god nok kontroll?
– Ja, det mener jeg vi har. Vi kan slå fast at norsk fisk fra Barentshavet er i god forfatning, sier Nilsen.
- Les også: Stadig mindre dioksin i maten