Hopp til innhold

Svensk forsker sår tvil om «verdens reneste hav»

Svensk forsker mener fisk i Barentshavet har gift i seg. Det konkluderer han med etter å ha testet blodet til den tidligere OL-vinneren Stine Lise Hattestad Bratsberg.

torsk

Svensk forsker mener fisken i Barentshavet har PCB-gifter i seg.

Foto: Joachim S. Müller / Flickr.com

Den svenske kjemiforskeren, Bert van Bavel, mener fisken i Barentshavet, som ofte blir beskrevet som« verdens reneste hav», inneholder miljøgifter.

Og kjemiprofessor forsvarer testen han har gjort.

– Vi vil naturligvis at nivåene av gift går ned i fisk. Fisk er en veldig bra matvare, som folk skal fortsette å spise. Men vi vil at folk blir mer bevisst at vi skal ikke ha disse giftene. De blir i kroppen veldig lenge, sier, professor Bert van Bavel.

Testet ol-vinner

Bert van Bavel har målt blodet hos den tidligere OL mesteren i kulekjøring Stine Lise Hattestad Bratsberg og sammenlignet det med en vegetar fra Canada - for å teste hvor mye miljøgifter hun har i sin kropp. Og hun ble overrasket over resultatet.

– Nå har jeg ikke skadelig høye nivåer, men jeg har høyere nivå enn det jeg forventet. Jeg har levd veldig sunt, og kommer ikke til å stoppe å spise fisk, sier hun.

Bratsberg er nå visepresident i Safe Planet som er et prosjekt i regi av FNs miljøorganisasjon (UNEP) og FNs organisasjon for matvaresikkerhet og landbruk (FAO).

Stine Lise Hattestad Bratsberg

Stine Lise Hattestad Brattsberg ble testet av den svenske kjemiprofessoren.

Foto: Herland, Claes-Tommy / SCANPIX

– Bedre å spise fisk enn å la vær

Reidar Nilsen, i Norges Fiskarlag, forteller at det kan forekomme gifter i fisken, men at det er mer helsenyttig å spise fisk enn å la være.

Reidar Nilsen, Norges Fiskarlag

Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Ja, jeg vet at FN, som har en egen matvare-organisasjon, nettopp har gått gjennom all forskning på fisk. Konklusjonen er at selv om man finner små nyanser av gif i fisk, så er det mer fordelaktig å spise den, sier han.

– Så da er det gifter i fisken i Barentshavet?

– Det finnes ingenting i verden som ikke inneholder ett eller annet. Akkurat som sprøytet epler. Det er ingenting som har null gift i seg, svarer han.

– Har vi god nok kontroll?

– Ja, det mener jeg vi har. Vi kan slå fast at norsk fisk fra Barentshavet er i god forfatning, sier Nilsen.