– Bare sinne, trusler og anklager fra Per Sandberg

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg beskyldte Antirasistisk Senter for å spre usannheter systematisk. – Bevis det med eksempler eller trekk påstanden, svarer lederen for senteret.

Frps nestleder Per Sandberg

STÅR PÅ SITT: Per Sandberg mener han ikke har noen grunn til å beklage sitt utspill mot Antirasistisk Senter. – De får bevise sine beskyldninger om rasisme, sier han.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Uttalelsen fra Per Sandberg kom da han forsvarte den etter hvert berømte muslim-sketsjen som ble framført på et arrangement i Finnmark Frp.

– Antirasistisk senter er totalt useriøse og har ikke noen annen agenda enn å fortelle usannheter, sa Sandberg til NRK mandag.

– Vi reagerer ganske sterkt på Sandbergs tilsvar. Det er rett og slett en løgn. Vi er ikke likegyldige til at nestlederen i et regjeringsparti uttaler seg på dette nivået, sier Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter.

– Vi forventer at han umiddelbart kan belegge dette med klare og konkrete eksempler. Alternativt forventer vi at han har redeligheten til å trekke påstanden tilbake.

Men Sandberg er ikke villig til å trekke tilbake så mye et komma. I en SMS til NRK gjør han det klart at han kun har følgende kommentar:

– De får bevise alle sine beskyldninger om rasisme før de krever noe som helst.

Hersker med hersketeknikk

– Sandberg prøver seg på en hersketeknikk. Det skumle er når hersketeknikkene brukes av de faktiske herskerne, sier Rune Berglund Steen.

Rune Berglund Steen

Rune Berglund Steen tror Sandbergs beskyldninger appellerer til en del av Frps kjernevelgere.

Foto: Sana El Morabit

– Er det virkelig ikke mulig å ha en seriøs meningsutveksling med nestlederen i et av våre to regjeringspartier? Kjenner nestlederen ingen annen dialogform enn sinne, anklager, trusler, insinuasjoner og tomt rabalder?

Steen tror Sandbergs motstand mot senteret har sammenheng med en fotnote i en rapport som hevdet at Anders Lange fikk penger fra apartheidregimet i Sør-Afrika.

– Sandberg ble rasende og gjorde det klart at de ville ta fra oss statsstøtten for å spre slike løgner. Det er en opplysning som mange hadde nevnt før oss, både norske og britiske medier.

Apellerer til kjernen

Steen tror Sandbergs angrep kan appellere til «en liten krets av kjernevelgere».

Retoriker og kommunikasjonsrådgiver Andreas Birger Johansen er enig.

– Med et sånt utspill knytter han de som er enige med ham tettere til seg. Han vil få gehør hos en del som deler den oppfatningen, men han støter jo fryktelig mange fra seg. Det er risikabelt. Han er nestleder i et regjeringsparti; det er ikke et protestparti lenger, sier Johansen.

– Er det kalkulert fra Sandbergs side?

– Sandberg har vært for lenge i gamet og er altfor erfaren til at vi kan ta noen av det han sier som en glipp. Disse sitatene er ikke en forsnakkelse.

– Hva er nettogevinsten?

– Det er vanskelig si. Men Frp, som har blitt et mer stuereint parti, trenger kanskje en figur som Per Sandberg til å samle de velgerne som har et mer ytterliggående syn på innvandring. Ingen av dem som sitter i regjeringen nå ville kommet med en slik uttalelse, sier Johansen.