Måtte svømme fra synkende båt

De fem fiskerne som var med i et forlis fredag morgen måtte alle svømme til redningsflåten, en av dem uten redningsdrakt. Redningsflåten ble imidlertid fylt med vann, og de ble kastet ut i havet igjen.

Redningsaksjon

Hovedredningssentralen kan melde at det er svært dårlig vær der fiskebåten har forlist. Dette bildet har Redningsskøyta Reidar von Koss lagt ut. De deltok i redningsaksjonen i Barentshavet.

Foto: REDNINGSSELSKAPET/REDNINGSSKØYTA REIDAR VON KOSS

Joachim Henriksen, som er broren til en av dem som var med på forliset, forteller at forliset opplevdes svært dramatisk for de om bord.

– Redningsflåten tippet rundt flere ganger, og de ble alle kastet ut i havet flere ganger. Så måtte de svømme tilbake, og komme seg opp i redningsflåten igjen. Flåten ble fylt med vann, for det var store, krappe bølger, sier Henriksen.

Fiskebåten «Østbanken» meldte klokken 3.30 natt til fredag til kystradioen i Vardø at de tok inn vann elleve mil nord for Båtsfjord, i Barentshavet. Litt før klokka seks kom et Sea King-redningshelikopter frem til havaristen og fikk plukket opp besetningen på fem fra en redningsflåte.

– Måtte svømme til redningflåten

Fra de om bord i «Østbanken» oppdaget at båten tok inn vann, gikk det svært fort. En av de fem om bord rakk ikke å få på seg redningsdrakt før de måtte forlate den synkende fiskebåten, og svømme til redningsflåten.

– Båten var på vei til å gå ned, og en av dem om bord tok ikke sjansen på å gå rundt båten til der redningsdraktene var, for å få på seg denne, sier Henriksen.

På Twitter skriver Hovedredningssentralen også om dramatikken:

Laster Twitter-innhold

– Måtte holde ham varm

Redningsskøyta «Reidar von Koss» som var på vei mot forlisstedet, da de fikk beskjed om at fiskerne allerede var reddet av et Sea King-redningshelikopter, forteller om dårlig vær i området.

– Det var kuling, og nesten storm i området. Det var mørkt og svart. Og disse fiskerne satt nesten to timer i redningsflåten før de ble reddet, sier skipsfører Odd Arne Hermansen.

Henriksen forteller at fiskerne hadde et stort fokus på å holde han som ikke rakk å få på seg redningsdressen varm.

Takknemlig for redningshelikoptre

Joachim Henriksen forteller at han er glad og takknemlig for en rask og god redningsaksjon.

– Her ser man hvor viktig det er med redningshelikoptre. Uten Sea Kingen så hadde ikke dette gått bra. Jeg tror ikke det er sannsynlig at han som var uten redningsdrakt hadde overlevd en time til ute i havet.

Joachim Henriksen forteller at fiskerne etter forholdene har det bra nå.

– Broren min har det bra, og de blir alle fem tatt godt vare på i Hammerfest. Men det kunne gått mye verre, hvis ikke redningshelikopteret hadde kommet så fort som det gjorde, sier Henriksen til NRK.