– Asylbarna tar stor skade av det de opplever

Psykolog og professor emeritus, Willy-Tore Mørch, er svært bekymret for barna som nå risikere å bli sendt ut av Norge.

Asylsøkere

Torsdag ble en liste med rundt 30 navn som skulle fraktes til Russland hengt opp inne på Ankomstsenter Finnmark. Situasjonen ble etter kort tid kaotisk og folk forsøkte å rømme.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

– Slik jeg ser det tas det ikke hensyn til barna. Når myndighetene vurderer returnering, skal man se på hva som er til barnas beste. Det ser jeg ikke er gjort her. Det verste som kan skje et barn er å se foreldrene sine være livredde. Det skader barna. De tar også skade av å være lenge i angstsituasjoner, sier Willy-Tore Mørch til NRK.

Flere barn har i de siste dagene blitt fraktet til Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes, deriblant en kristen familie med tre barn fra Syria.

Stemningen blant personene på ankomstenteret er hysterisk, skal en tro Rami Haddad fra Jordan.

– Kvinnene gråter og ungene har panikk, det er helt sprøtt her, sier han til NRK.

Professor i barnepsykologi, Willy-Tore Mørch

Psykolog og professor emeritus ved UiT - Norges arktiske universitet, Willy-Tore Mørch.

Foto: Tarald Aaby/NRK

– Skader for livet

– Utsendelse og håndteringen av de som skal sendes ut bør være slik at barna kan roe seg ned og være trygge på at de har en trygg fremtid i møte. Det krever en ordentlig behandling av sakene, sier Willy-Tore Mørch.

Den siste tiden har flere vært kritiske til hvordan regjeringen har håndtert situasjonen i Finnmark. Asylsøkere fra flere steder i landet er sendt til ankomstsenteret, for å bli sendt til Russland. Mange hevder at asylsøkerne ikke har fått sakene sine behandlet grundig nok.

Innvandringsinister Sylvi Listhaug er bekymret for at medieoppmerksomheten utsendelsene har fått, kan føre til forandringer i den vedtatte politikken.

– Det som bekymrer meg mest, er at denne saken kan bidra til å gjenåpne grensen på Storskog dersom et stortingsflertall signaliserer at de likevel ikke vil gjennomføre returene til Russland, skriver Listhaug i et brev til NTB.

– Dette viser at invandringspolitiske spørsmål går foran hensynet til barna. Skader man barna på denne måten, skader man dem på livstid, sier Willy-Tore Mørch.

5000 asylsøkere over Storskog og måtte ta grep for å stanse ruta.

– Feil rundt visum

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Martin Henriksen er også bekymret.

– Det virker som at regjeringen er ivrigere på å få folk ut, enn å sørge for skikkelig saksbehandling. Når det gjeder saker med barn involvert, stiller det ekstra høye krav til at saken blir behandlet skikkelig, sier han.

– Det kom over 5 000 personer over Storskog. Vi måtte ta grep for å stanse denne ruta. Det har vi gjort. Nå skal vi returnere personer som har grunnlag for opphold i Russland, via såkalte mulitvisum, sier Listhaug til NRK torsdag ettermiddag.

Uttalelsen bekymrer psykolog og professor emeritus ved UiT - Norges arktiske universitet, Willy-Tore Mørch. Han kjenner barnas forhold i Russland godt, via sitt yrke.

– Russland har ingen gode rutiner for håndtering av barn som trenger hjelp, verken når det gjelder barnevern eller asylbarn. Multivisum er ingen oppholdstillatelse i Russland, det er et form for turistvisum, så jeg har ingen tillit til at Russland kommer til å ta vare på barna vi sender tilbake.