Hopp til innhold

– Altfor mange eldre har byttet ut kamferdrops med pappvin

Ti prosent av de over 55 år har drukket alkohol seks til sju dager den siste uken, viser en fersk undersøkelse fra alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Eldre og alkoholbruk

– Mange eldre kan lett falle i «pappvinfella» fordi de ikke har et bevisst forhold til hvor mye alkohol de får i seg, mener Randen.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Det er et høyt tall og det er bekymringsfullt. At så mange eldre sier at de de drikker så ofte, gjør at det er grunn til å tenke at det kan få helsemessige konsekvenser. Det ser ut som mange av de eldre har byttet ut kamferdrops med pappvin, sier daglig leder i AV-OG-TIL, Kari Randen.

Randen forteller at hun mener undersøkelsen viser at mange eldre må utvise «alkovett».

– Når du er eldre, tåler kroppen mindre og det kan få større konsekvenser om du drikker mye alkohol. Mange eldre går også på medisin, og har ganske strenge retningslinjer på hvor mye de kan drikke.

Hun legger til at alle, ikke bare eldre, som drikker ofte vil ha lettere for å utvikle en høy toleranse for rus og dermed bli avhengig.

Hvor mange av de siste 7 dagene har du drukket alkohol?

Total

Mann

Kvinne

18-34 år

35-54 år

55 år og over

0 dager

35

30

40

35

39

29

1 dag

33

33

33

36

29

33

2-3 dager

21

25

16

23

19

20

4-5 dager

7

5

9

3

9

9

6-7 dager

5

7

2

2

3

9

Ønsker ikke å svare

0

0

-

-

1

-

Undersøkelse gjennomført for AV-OG-TIL.

– Aner ikke hva en enhet tilsvarer

Samtidig som undersøkelsen viser at mange eldre drikker jevnlig, er det få i denne gruppen som er klar over hvor mye en enhet med alkohol tilsvarer.

Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL

Kari Randen forteller at hvis man drikker fra en pappvinkartong uten noe form for mål er det lett å miste oversikten.

Foto: Irene Sandved Lunde/Bård Gundersen / AV-OG-TIL

72 prosent sier at de ikke aner hvor mange centiliter alkohol en enhet faktisk er.

– Jeg tenker at det er skummelt, spesielt nå når det er svært vanlig med vinkartonger. Det er veldig lett å fylle vinglasset helt opp og tenke at det ikke var så mye, men det er viktig å ha oversikt over hvor mye det er.

I det siste har NRK satt søkelyset på det økende konsumet av pappvin, særlig blant eldre kvinner. Eldrerådet i Harstad vil ha gjennomsiktig nivåmåler på vindunkene, slik at det blir lettere å følge med på hvor mye vin man drikker.

Daglig leder i AV-OG-TIL, Kari Randen synes det er et godt forslag.

– Når undersøkelsen vår viser at folk ikke vet hvor mye en enhet er, tenker jeg at dette kan være en veldig god idé. Og når eldre selv sier at det er vanskelig, kan det være en ting vi bør prøve ut.

– Trist

I en tidligere undersøkelse fra alkovettorganisasjonen forteller én av ti foreldre at de har opplevd besteforeldres alkoholvaner som problematisk.

– De eldre har for eksempel bedre råd i dag enn de hadde før. For mange er besteforeldre viktig, og at mange foreldre synes at de drikker så mye at de ikke ønsker at de skal være sammen med barnebarna er trist, sier Randen.

AV-OG-TIL ønsker å sette søkelyset på viktigheten av å bruke alkovett i hverdagen, og det viktigste rådet de har er å tenke seg om og prøve å begrense inntaket.

Vet du hvor mange cl alkohol en enhet med vin tilsvarer (12 vol%)?

Total

Mann

Kvinne

18-34 år

35-54 år

55 år og over

Ja, 12,5 cl

27

26

27

31

30

20

Ja, 25,5 cl

9

12

6

12

9

7

Ja, 40,5 cl

1

2

0

2

1

1

Nei, vet ikke

63

60

66

56

60

72

Undersøkelse gjennomført for AV-OG-TIL.