– Alle har gjort det de kunne

LONGYEARBYEN (NRK): Lokalbefolkningen på Svalbard står samlet etter snøskredet, mens letearbeidet fortsetter utover natten. – Alle har gjort det de kunne i en svært krevende situasjon, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Snøskred på Svalbard

SVALBARD: Hele Nybyen i Longyearbyen er evakuert, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekka som ligger i fjellsiden der raset gikk.

Foto: Marius Lubbe / NRK

En dramatisk og tragisk lørdag er snart over ved Longyearbyen på Svalbard – etter at området ble rammet av snøskredet lørdag formiddag.

svalbard

REDNINGSAKSJON: Mannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp, samt flere fra lokalbefolkningen bidro i redningsaksjonen.

Foto: scanpix / scanpix

Én er bekreftet omkommet, flere er sendt til sykehus med alt fra kritiske til lettere skader. Noen av dem er barn. Ti hjem er ødelagte langs foten av byfjellet Sukkertoppen.

Natt til søndag letes det fortsatt i snømassene i boligområdet der «spisshusene» farte voldsomt nedover fjellsiden. Ingen er formelt meldt savnet.

Sent lørdag kveld var det også debrifing for hjelpemannskaper og frivillige, og folkemøte på Universitetssenteret på Svalbard for befolkningen i det lille samfunnet.

Roste innsatsen

Under folkemøtet roste både politi og sysselmannen innsatsen til frivillige redningsmannskaper og lokalbefolkningen i redningsaksjonen, som har pågått siden snøskredet gikk i formiddag.

Sysselmann Kjerstin Askholt sa at «alle har gjort det de kunne i en svært krevende situasjon».

– Jeg oppfordrer alle til å holde seg oppdatert om situasjonen, og ta godt vare på hverandre, sa Askholt.

Redningsmannskaper arbeider for fullt etter skredet på Svalbard.

SE VIDEO: Et krevende redningsarbeid fortsatte ved Longyearbyen på Svalbard lørdag kveld etter at et stort snøskred gikk i området.

Boligområder må trolig flyttes

Det ble også opplyst om at politi og redningsmannskaper skal ha vakthold i skredområdet i natt – for å sikre at ingen tar seg inn i området.

Folkemøte

FOLKEMØTE: Sent lørdag kveld folkemøte på Universitetssenteret på Svalbard for befolkningen i det lille samfunnet.

Foto: Sigrid Agnethe Hansen / NRK

Det skal også komme eksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) til området i løpet av natten for å vurdere skredfaren.

Både boligområdet i Longyearbyen som ble rammet av snøskredet lørdag og andre områder i byen må kanskje flyttes for å redusere risikoen for nye katastrofer, melder Svalbardposten.

En fotograf, som ønsker å være anonym, fanget det dramatiske øyeblikket da skredet gikk ved Longyeardalen på Svalbard i formiddag. Se bildene i videoen under.

En fotograf fanget det dramatiske øyeblikket da skredet gikk på Svalbard

SE VIDEO: En fotograf, som ønsker å være anonym, fanget det dramatiske øyeblikket da skredet gikk ved Longyeardalen på Svalbard i formiddag. I løpet av noen få sekunder ble flere hus revet bort og knust av snømassene. Flere løp ut for å redde livene sine.

112 evakuert – én omkom

Snømassene var nådeløse da de styrtet fra byfjellet Sukkertoppen og ned mot bebyggelsen på østsiden av Longyeardalen lørdag formiddag.

Det ble umiddelbart satt krisestab for å få kontroll over situasjonen. Det ble iverksatt tiltak for å skaffe boliger til de som hadde mistet hjemmene sine, og de som ble evakuerte på grunn av skredfare.

112 personer er lørdag kveld evakuerte, opplyser Sysselmannen.

Snøskred

Bildene før snøskredet gikk fra byfjellet Sukkertoppen og ned mot bebyggelsen på østsiden av Longyeardalen, viser snødekte hus på rekke og rad. Sekunder etter skredet ser man at flere spisshus er revet bort og knust i hverandre.

Foto: Privat

– De kommende dagene blir tøffe

På Kulturhuset tok man imot de evakuerte. Fordelte boliger og mat. Ungdomshuset, kirka og biblioteket åpnet dørene. De som trengte det fikk handle på lokalstyrets konto på nærbutikken. Mange hadde forlatt klær, mat og penger da de flyktet fra skredet.

Ved «spisshusene» langs foten av Sukkertoppen letes det fortsatt i snømassene sent lørdag kveld.

– De kommende dagene blir tøffe og hektiske, sier Arild Olsen til NRK. Som lokalstyreleder står han midt oppi sorg og kaos sammen med innbyggerne i Longyearbyen.