– Akkurat nå gir vi fienden juling

Fra stridsvogna forsvarer fenrik Even André Karlsen Lakselv mot fienden.

Stridsvogn i Porsanger

Vinterøvelsen Joint Viking er nå i gang og det er merkbar militær aktivitet i Finnmark

Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret

Vinterøvelsen Joint Viking er nå i gang og omtrent 8000 soldater har inntatt Norges nordligste fylke.

– Akkurat nå gir vi fienden juling. Vi har gitt han flere stikk og han sliter med å komme seg fram, sier fenrik Even André Karlsen fra en stridsvogn i Porsanger.

Under øvelsen samarbeider norske soldater med britiske og amerikanske styrker. Sammen skal de forsvare Finnmark fra en fiktig fiende.

I disse dager er også Norges forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på plass i Porsanger.

– Det er viktig at vi blir kjent, øver i området og sørger for at også våre allierte klarer å øve, trene og operere under de ulike klimatiske forholdene vi har i Norge. Finnmark er et særdeles aktuelt område i sånn sammenheng.

Lakselv er under angrep

Soldatene forestiller seg at Lakselv er under angrep, og stridsvogna fenrik Karlsen befinner seg i har stor betydning for skjebnen til tettstedet.

– Stridsvogna er hærens hovedkampsystem. Det er vi som står for slagkraften og den beste pansringa slik at vi kan ta imot juling fra fienden, forklarer han mens flystøy dominerer lydbildet.

Joint Viking Porsanger

Hærens hovedkampsystem er klar til kamp. Her står stridsvognen mellom Porsangermoen leir og Lakselv – tettstedet som trues av en fiktiv fiende.

Foto: Kristin Forland / NRK

Sammen med de andre støttesystemene gjør stridsvogna hæren til en veldig robust og slagkraftig enhet, sier fenriken.

Neste trekk i kampen vil være et nytt bakholdsangrep for å sinke fienden.

– Vi påfører han nok tap slik at han mister motivasjonen til å slåss videre. Dermed kjøper vi oss tid på å få forsterkninger, sier Karlsen som forsikrer de vil klare å forsvare Lakselv til øvelsen er over.

– Mye å gi amerikanerne og britene

Joint Viking skal gjøre soldatene bedre rustet til å krige i arktisk klima. Karlsen synes det er spennende å se hvordan de britiske og amerikanske styrkene opererer.

– Det er viktig for oss og Norge at de lærer å slåss i dette miljøet. Det er de som skal komme hit å støtte oss ved en eventuell faktisk krig mot en invasjonsmakt.

Karlsen tenker det i hovedsak er britene og amerikanerne som lærer av de norske soldatene.

– Vi er jo veldig vant til miljøet og klimaet her. De er gjerne vant til litt varmere strøk.

Hyppigere til Finnmark

Nå er det om lag 8000 soldater i Finnmark, men etter øvelsen synker tallet betraktelig.

For bare noen tiår tilbake var det tusenvis av soldater stasjonert i fylket. Forsvarssjefen sier alle nasjoner i Nato, Norge inkludert, har mindre forsvar nå enn tidligere, men han utelukker ikke mer militær aktivitet i Finnmark i framtiden.

Forsvarssjefen på Banak

Norges forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen ankom i dag Banak i Lakselv.

Foto: Kristin Forland / NRK

– Dette er andre gangen på to år at vi øver her i Finnmark og vi kommer nok til å være her hyppigere enn det vi har vært den siste tiden, sier Bruun-Hanssen som påpeker at Finnmark alltid har vært viktig militært.

I morgen skal forsvarssjefen besøke flere styrker for å få et overblikk over hvordan øvelsen går, og hvordan våre allierte klarer seg i snøen og kulda i nord.

– Men først og fremst så har det vært fantastisk å fly over Finnmark i dag. Ren påskestemning.