– Æ såg jo ikkje ut!

Det er 20 år siden den aller første NRK Nordnytt-sendinga gikk på lufta.

Den første nordnyttsendingen ved Nina Einem

22 år gamle Nina Einem ledet den aller første utgaven av Nordnytt i november 1994.

2. november 1994. Til tross for måneder med planlegging er nervene i helspenn på NRK-huset i Tromsø. For første gang skal Nordnytt på lufta – NRKs distriktssending på TV for Nordland, Troms og Finnmark.

I begivenhetens sentrum en 22-åring fra Kilbotn i Harstad, programleder Nina Einem.

– Jeg husker at det var et stort alvor og andektighet rundt sendinga. Vi var jo et av de aller første kontorene som skulle starte med lokale "dagsrevyer", og vi gikk grundig inn for oppgaven. Samtidig hadde vi jo ikke så mange å lære av, siden vi var pionerer. Det var nybrottsarbeid i NRK å lage lokale TV-sendinger. For egen del husker jeg at jeg var utrolig nervøs, og hadde en puls på sikkert over 150.

– Påkledningen da ....?

– Hahahahah! Jeg så sikkert ut sånn det var meningen man skulle se ut i 1994. Eller – egentlig ser jeg jo ut som om det var 70-tallet! Var 70-tallet retro-in på den tida? Jeg sier som en venninne sa til meg da hun så bildet: "Nina, age becomes you!". For øvrig ser jeg jo veldig ung ut. Og det var jeg jo også. Det var omdiskutert på huset at ei 22 år gammel jente fikk oppgaven med å fronte Nordnytt.

– Betydelig fremskritt

Det var daværende kringkastingssjef Einar Førde som tidlig på nittitallet besluttet at NRK skulle tilby regionale nyhetssendinger på TV. Utbyggingen av sendetilbudet skjedde gradvis av praktiske og økonomiske hensyn.

Først ut var Vestlandsrevyen (som dekker Hordaland og Sogn og Fjordane) i 1991, deretter fulgte NRK Nordnytt tre år senere. Sendinga i nord var et samarbeid mellom NRK Nordland, NRK Troms og NRK Finnmark.

Hans-Tore Bjerkaas

Hans-Tore Bjerkaas var distriktssjef i NRK Troms da Nordnytt hadde premiere i 1994.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

På den tiden var Hans-Tore Bjerkaas distriktssjef i NRK Troms. Han mener oppstarten av Nordnytt og de andre distriktssendingene representerte et betydelig fremskritt.

– Den gang var det norske TV-tilbudet begrenset. NRK hadde bare én kanal og TV2 var kun i støpeskjeen. Det å få TV-nyheter fra ens eget nærområde hadde stor betydning for distriktene, og var et tilbud som på kort tid ble veldig populært, sier Bjerkaas.

Den oppfatningen deler Nina Einem, som i dag er nyhetssjef i NRK Troms.

– Det var utrolig viktig å få en TV-sending som kunne gi folk i landsdelen nyheter på TV om oss, av oss og definert av oss. Nåløyet for å slippe til i rikssendingene var trangt også da. Med Nordnytt fikk vi en utrolig flott arena for å vise hverdagen, ta opp viktige samfunnsspørsmål og speile landsdelen på en bred og god måte.

Måtte innføre kvoteordning

Men samarbeidet mellom NRK-kontorene i de tre nordligste fylkene var ikke knirkefritt. Blant annet ble det mye diskusjon på tvers av fylkesgrensene om redaktøransvar, om fordeling av nyhetsstoffet og ikke minst om sendetid.

– Til slutt måtte vi innføre en slags kvoteordning, forteller Bjerkaas.

Tromsø ble valgt som sendested for Nordnytt, siden byen allerede hadde status som regionsentral i NRK-systemet.

Gladnyhet for NRK Troms? Ikke for alle. Mange i staben fryktet nemlig at produksjonen av Nordnytt ville gå ut over produksjonen av riksprogrammer fra Tromsø.

– Vi måtte finne en balansegang for å sikre produksjonen av riksprogrammer, sier Bjerkaas.

I februar 1996 var hele Norge dekket med daglige regionale nyhetssendinger, noe som var Einar Førdes kongstanke.

– Det å ha gode regionale nyhetssendinger fra distriktene er en av de viktigste årsakene til at NRK har beholdt så sterk posisjon blant publikum, mener Bjerkaas.

Nina Einem var programleder for den aller første Nordnyttsendinga, som gikk på lufta den 2. november 1994.

Nina Einem er i dag nyhetssjef i NRK Troms. Se hvordan hun husker den aller første Nordnyttsendinga.