– Advokat i dobbeltrolle

Partiet Rødt krever fylkesrådsleder Pia Svensgaards avgang etter Troms Kraft-skandalen.

Jens Ingvald Olsen.

Advokat Roy M. Slettvold hjalp svenske Jämtkraft å kjøpe seg inn i nordnorske kraftverk til Troms Kraft. Siden i fjor har han også vært advokat for den største eieren, Troms fylkeskommune. – Dobbelrolle, sier Jens Ingvald Olsen (bildet) fra Rødt.

Foto: NRK

Advokaten som Troms fylkeskommune leide inn under granskningen av det offentlig eide kraftselskapet Troms Kraft, hjalp også svenske Jämtkraft å kjøpe seg inn i nordnorske kraftverk.

I granskningen av Troms Kraft blir handelen karakterisert som brudd på industrikonsesjonsloven. Nord-Troms tingrett satte i gang granskning som en konsekvens av milliardtapet i Troms Kraft-datterselskapet Kraft & Kultur i Sverige.

Fylkestingsrepresentant Jens Ingvald Olsen fra Rødt sier advokat Roy M. Slettvold i advokatfirmaet Selmer har hatt et dobbelrolle. Han krever at fylkesrådsleder i Troms, Pia Svensgaard, som engasjerte ham - må gå av.

– Hvitvaskingskampanje

I granskningsrapporten av Troms Kraft-skandalen hevdes det at salget av kraftrettigheter fra det nordnorske konsernet til svenske Jemtkraft er lovstridig. Mens granskninga pågikk ble advokat Roy M. Slettvold leid inn av fylkesrådsleder Pia Svensgaard for å gå kritisk gjennom granskningsrapporten. Jens Ingvald Olsen i partiet Rødt reagerer på dette og tok saken opp i fylkestinget.

– Det har vært en gedigen hvitvaskingskampanje fra advokat Roy M. Slettvold og andre i forbindelse med fremlegginen av granskningsrapporten om Troms Kraft. Han har fått 1,8 millioner kroner for jobben med å sikre omdømmet til fylkesrådslederen og fortsatt vet vi ikke sluttregninga. Det er jo det det dreier seg om, sa Olsen i fylkestinget i forbindelse med en interpellasjon om saken som han hadde fremmet.

Gruppeleder i FrP, Line Miriam Sandberg var en av politikerne som forsvarte fylkesrådslederens engasjement av advokat Slettvold.

– Akkurat i denne saken har jeg en viss forståelse for det som er gjort, sa hun.

Manglet informasjon

Det Rødt og resten av fylkestinget ikke visste da det behandlet saken i forrige uke, er at advokat Slettvold har hatt andre oppdrag i Troms Kraft-saken.

NRK kan i dag fortelle at advokat Slettvold jobbet for å gjennomført handelen mellom Jämtkraft og Troms Kraft. Oppkjøpet kritiseres i den samme granskningsrapporten som Slettvold har vurdert på vegne av fylkesråden i Troms.

– Det jeg nå får vite er jo helt vanvittig, sier Jens Ingvald Olsen.

– Siden Slettvold også har vært involvert av Jämtkraft, er dette en skandale av dimensjoner, sier han.

Benekter dobbelrolle

På Tjuvholmen i Hovedstaden holder advokatfirmaet Selmer til. Her jobber forrretningsadvokaten som partiet Rødt mener har hatt en dobbelrolle.

– Nei, det har jeg ikke hatt, sier advokat Roy M. Slettvold til NRK Nordnytt TV.

– Men det står i dokumentene, i konsesjonsmeldingen fra energidepartementet at det var du som søkte på vegne av Jämtkraft?

– Ja, det var en del av den jobben jeg hadde.

– Fortalte du til fylkesrådsleder Pia Svensgaard at du hadde vært med på salget til Jämtkraft?

– Ja, fylkeskommunen var fullt ut inneforstått med at vi hadde hatt det oppdraget, men ønsket like fullt at jeg skulle være rådgiver for fylkeskommunen, sier Slettvold.

TK-advokat beskyldes for uheldig dobbeltrolle.

Se innslaget fra Nordnytt-TV.

– Fylkesrådslederen må gå av

Jens Ingvald Olsen i Rødt reagerer sterkt på denne opplysningen som kommer fram i NRK Nordnytt.

– Jeg må si at jeg er ganske sjokkert. Hvis fylkesrådsleder Pia Svensgaard har vært klar over Roy M. Slettvolds dobbelrolle, kan hun umulig fortsette som fylkesrådsleder, sier Olsen.

Etter at granskningsrapporten ble kjent har Økokrim bestemt seg for å etterforske flere av forholdene som avdekkes i rapporten om Troms Kraft.

Pia Svensgaard ville onsdag ikke kommentere saken.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt 19:45