Hopp til innhold

– Å se deg i live er den største gaven

Stein-Tore Hansen kan takke Sigrid Baumberger og Ingrid Nilsen for livet. Men gleden for at Hansen lever er gjensidig.

Reddet livet

Sigrid Baumberger er glad for å se Stein-Tore Hansen i live.

Foto: Marita Andersen / NRK

– Jeg føler meg overhodet ikke som en helt. Å se Stein-Tore her i dag er den største gaven jeg kan få, sier medisinstudenten Sigrid Baumberger til NRK.

For to måneder siden var hun i Tennishallen i Tromsø for å klatre sammen med venninne og sykepleier Ingrid Nilsen. Samtidig var urmaker Stein-Tore Hansen og kameraten Frank Lorentzen i hallen for å spille tennis.

– Vi hadde vel spilt i 20 minutter da jeg så at Stein-tore så litt sliten ut. Jeg spurte om vi skulle ta en pause. Da han skulle sette seg ned, falt han om, forteller Lorentzen.

Urmaker Stein-Tore Hansen ville takke sine reddende engler etter at han overlevde hjertestans for to måneder siden.

Viktig å kunne førstehjelp

Tenniskameraten hadde tidligere på dagen vært hos tannlegen. På veggen hadde han sett på en plakat om hjerte- og lungeredning (HLR).

– Jeg ropte om hjelp samtidig som jeg startet HLR, så kom jentene til og fortsatte arbeidet til ambulansen kom, sier Lorentzen.

Om bor i ambulansen var overlege på akutten ved UNN, Mads Gilbert. Han arbeidet som ble gjort før de ankom var livsviktig.

– Når hjertet stanser må du starte HLR med en gang. Da øker sjansen for å overleve betraktelig. Innbyggerne i Tromsø er heldige. Folk i kommunen viser mye solidaritet, og vilje til å hjelpe. Faktisk har vi fått hjelp av folk som tar ansvar i slike situasjoner i tre av fire tilfeller av hjertestans, sier Gilbert.

Mads Gilbert demomnsterer hjerte, og lungeredningn på Silje Sommerseth sammen med ambulansearbeider Elisabeth Sandvik Warvik.

– Fantastisk å stå her

Stein-Tore Hansen hadde mandag invitert alle de so reddet livet hans til en liten seremoni, for å takke dem.

– Jeg synes det de gjorde var stort. Jeg føler det er på sin plass å hedre de som sto på da det så som verst ut for min del, sier Hansen, som i dag er godt i gang med å trene seg opp igjen med hjertestarter operert inn i kroppen.

– Jeg sykler rundt Tromsøya et par ganger i uka, men er ikke i samme form som da jeg var på tennisbanen, sier han.

Sigrid Baumberger hadde ikke forventet å få en klokke av urmakeren for sin innsats.

– Vi gjorde bare det vi er opplært til å gjøre. Men det at vi står her i dag viser jo hvor viktig det er å faktisk gjøre noe når slike ting skjer, sier hun.