89-åringen beholder varene i butikken så lenge at de blir samleobjekter

Bjørn Neergård (89) fra Berlevåg har aldri kastet noe, aldri tatt blodpris og har fortsatt varer fra forrige årtusen. Det har andre tjent titusenvis av kroner på.

Bjørn Nergaard

Bjørn Neergård viser frem noen gamle Nike-sko fra forrige årtusen som ennå ikke er solgt. En kunde fant ti år tidligere noe like gamle Nike-sko som var verdt titusenvis av kroner.

Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK

71 grader nord er det gode muligheter for å dra på en aldri så liten skattejakt. Ikke mange skrittene fra Berlevågs sentrum – altså de tre fiskemottakene i havna – finner du Ottar Neergård AS. En butikk etablert av mannen med samme navn i 1928.

– Jeg vil ikke si vi har alt. Men vi har mye, sier sønnen Bjørn Neergård (89).

I år fyller både butikk og eier hele 90 år. Her er ingenting på salg. Bare til salgs, så lenge sortimentet varer. Tilsynelatende til evig tid.

Bjørn Nergaard

Bjørn Neergård fyller 90 år i 2018. Like lenge som butikken Ottar Neergård A/S har holdt til i Berlevåg.

Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK

20 år gamle sko

At varene aldri forsvinner fra sortimentet fikk en ung gutt erfare i 2007, da han besøkte butikken i sentrum av Berlevåg.

Her oppdaget nemlig Daniele Aguilar en verdifull skatt.

– Helt tilfeldig så jeg par basketsko av merket Nike i hyllene. De var merket med «Air Jordan» som kom ut for første gang i 1985. På den tiden visste jeg ikke at folk samlet på sko, slik som andre samler på frimerker eller togbaner, skriver Aguilar til NRK.

Aguilar kjøpte to par sko for et par hundrelapper, og en kamerat visste heldigvis at disse kunne ha en større verdi i samlermiljøene.

Bjørn Nergaard

Det er ikke sikkert disse eskene med gamle Nike-sko inneholder en liten formue, men skoene er i alle fall fra forrige årtusen.

Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK

Fra hundrelapper til 24.000 kroner

Skoene ble kjapt lagt ut for salg på internett og i løpet av kort skjønte guttene hvilket skup de hadde gjort. Interessen var enorm.

– Til slutt var det en franskmann som kjøpte begge parene for 24.000 kroner, forteller Aguilar.

Selgeren selv, Bjørn Neergård, stresser ikke over at noen andre fant en formue i nettopp hans butikk.

– Jeg selger varene for prisen som står på lappen, sier han.

Bjørn Nergaard

Bjørn Neergård har overlatt selve driften av butikken til sønnen, Ottar. Men pappa Neergård er fortsatt hovedeier og daglig i butikken for å selge gamle og nye varer.

Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK

– Det er mulig å gjøre et lite skup her?

– Ja, ja. Det er mange gamle ting her, sier Neergård og peker bort i hylla.

– Her har du noen gamle ting: Dynamoer. Mange forskjellige. Du får ikke tak i det i dag.

Bjørn Nergaard

Eldre dynamoer ligger godt plassert i hyllene hos butikken Ottar Neergård i Berlevåg.

Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK

Drevet butikken i 70 år

Det var faren Ottar Neergård som startet butikken på Berlevåg i 1928. Allerede seks år gammel gikk sønnen Bjørn sine første skritt i butikken som skulle bli hans hjem i lang tid.

– Jeg har drevet butikken i cirka 70 år, sier Nergaard, som ikke har noen planer om å slutte i butikkbransjen med det første

Nå er det tredje generasjon Nergaard, sønnen Ottar Neergård, som styrer sjappa. Men 89-åringen skal ikke gå noen andre steder.

– Vi har stort sett nok å gjøre, sier han og smiler.

Bjørn Nergaard

Bjørn Neergård trives i butikken, hvor han får muligheten til å snakke med lokalbefolkningen som er innom. – Det er fantastisk folk her i Berlevåg. Det skal du lete etter for å finne, sier han.

Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK