Hopp til innhold

800 millioner til havner

Regjeringen satser hardt på fiskehavner i Nasjonal transportplan.

Torskefiske

I Nasjonal transportplan 2014-2023 satses det hardt på å legge tilrette for fiskeri i Troms og Finnmark.

Foto: Colourbox.com

Klokken 12 i dag blir forslaget til Nasjonal transportplan 2014-2023(NTP) lagt fram.

I planen legges det opp til å gi totalt drøyt 800 millioner kroner til utbedring av fiskehavnene og innseilingene i Troms og Finnmark.

– Vi har forhåpninger om å være den ledende fiskerinasjonen i verden. Da må vi ha havneforhold og innseilinger som møter kravene fra moderne fiskeindustri og den moderne fiskeriflåten, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Irene Lange Nordahl til NRK.

Cruisetrafikk

I Troms skal det investeres en halv milliard kroner fram til 2017. Blant annet skal det investeres 50 millioner kroner i havna på Sommarøy, mens Årviksand i Skjervøy får 32 millioner.

I Tromsø skal det også investeres 73 millioner kroner på innseilingen via Kvalsundet, mens 144 millioner kroner skal brukes på utdyping av Tjeldsundet.

– Dette er en stor investering som vil bety mye for fiskeri i fylket. I tillegg skal vi forsterke moloer og gjøre det lettere for cruiseskip legge til kai i Tromsø, sier Martin Henriksen i Arbeiderpartiet.

Satser i Finnmark

Regjeringen vil også bevilge totalt 347 millioner kroner til fiskerihavntiltak i Finnmark i løpet av NTP-perioden.

De fire første årene vil det blant annet bli gitt 50 millioner kroner til bygging av molo i Mehamn, og 100 millioner kroner til utdypningsarbeid forskjellige steder i Båtsfjord, skriver Finnmark Dagblad.

– Pengene er viktige, men det er vel så viktig med signalene. Det er mange tiår siden det har vært så storstilt satsing på dette, sier ordfører i Eva D. Husby i Hasvik til avisen.

– Ikke nok


Ordføreren i Skjervøy, Torgeir Johnsen, er også fornøyd med bevilgningsforslagene.

– Dette høres veldig bra ut. Jeg er ikke sikker på at det er nok, men det er absolutt et fint grunnlag, sier han til NRK.