Hopp til innhold

8 fiskevettregler for trygt fiske

I disse dager gjør nesten 100.000 sportsfiskere seg klare til å jakte på storlaksen i norske elver. Nå lanserer Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) åtte fiskevettregler for å sikre et trygt og hensynsfullt fiske.

Espen Farstad

FISKEVETT: Informasjonssjef Espen Farstad i NJFF maner sportsfiskere tim å følge ferske fiskevettregler.

Foto: NJFF

– Vi ser behovet for å sette fokus på dette med fiskevett, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund NJFF.

I fjor lanserte forbundet jaktvettregler, og i år har de nå kommet med helt ferske fiskevettregler.

– Ta hensyn

Fiske i Altaelva

SNART FISKESESONG IGJEN: Kai Henning Skimelid (t.h.) og Karstein Karlsen har her sikret seg en storlaks under laksefisket i Altaelva. Arkivfoto.

Foto: Kai-Erik Bull

Den første nye fiskevettregelen lyder «Tenk sikkerhet i alt du gjør som sportsfisker».

– Hvert år skjer det ulykker under fisket, folk skader seg, og i verste fall kan man drukne hvis man ikke viser hensyn til naturen. Det er årsaken til at vi syns disse reglene er viktige, sier Farstad til NRK.

Essensen i reglene er en oppsummering av hvordan man skal oppføre seg som sportsfisker for å ta nødvendige advarsler rundt seg.

– Reglene bør egentlig henges opp på utedassen på hytta, sånn at du ser på dem daglig, sier Farstad.

– Tok et liv i året

– Fra gammelt av er det for eksempel blitt sagt at elva Namsen tar ett liv under laksefisket hvert år, sier Farstad.

– Det er stort sett snakk om sportsfiskere, som seiler utfor fossen i båten, eller blir tatt under vading, og det er klart at en person hvert år - det er jo et veldig høyt tall. Til sammenligning så dør det et menneske av vådeskudd under jakt annenhvert år, sier Farstad.

Tor-Erland Nilsen

Daglig leder i Alta Laksefiskeri Interessentskap sier det er viktig å tenke på sikkerhet når man fisker.

Foto: Marte Lindi/NRK

Også i Altaelva har det de siste årene vært flere nestenulykker, der fiskere har blitt tatt av den strie vårstrømmen. Heldigvis har fiskerne blitt reddet av oppmerksomme fiskere lenger ned i elva.

Daglig leder i Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI), Tor Erland Nilsen, stiller seg positiv til fiskevettreglene.

– Det høres ut som fornuftige regler. Det er jo, uansett om det er skrevet ned eller ikke, svært viktig å tenke på sikkerhet når det kommer til fiske, sier Nilsen.

– Særlig regelen om førstehjelp, den er viktig. Skulle uhellet være ute, er det viktig at folk på stedet vet hva man skal gjøre for å berge liv. Jeg er også opptatt av at man bruker redningsvest. Og det syns jeg folk har blitt flinke til, og det er jo veldig positivt, sier Nilsen.