70 år siden seks fiskere ble henrettet av tyske soldater

To dager før krigens slutt ble seks fiskere torturert og henrettet på Hopseidet av tyske soldater. Pårørende og representanter fra Gamvik kommune markerer dagen.

Hopseide 70 år etter

Hopseidet, ei tynn landstripe som knytter fastlandet i Finnmark sammen med Nordkynhalvøya.

Foto: Allan Klo / NRK

For 70 år siden ble innbyggere og en liten, norsk militærstyrke overfalt av tyske kommandosoldater i Hopseidet. Soldatene tok de seks fiskerne til fange, mishandlet og skjøt dem.

De drepte var:

Leonard Eriksen 35 år
Einar Mikalsen 47 år
Johan Mikalsen 18 år
Harald Kristiansen 39 år
Henry Kristiansen 16 år
Reidar Karlsen 17 år

LES OGSÅ: Ingen ble stilt til ansvar for krigsforbrytelsen.

Dette skjer idag

Markeringen begynner klokken 13:00 med en minnemarsj fra kongebautaen på Hopseidet til minnebautaen. Der skal det være taler, kransenedleggelse og sang.

Klokken 15:00 blir det en minnegudstjeneste på Skjånes i Hop kapell, hvor det også skal være kransenedleggelse og taler på gravstedet til ofrene.

Dagen avsluttes på Skjånes skole klokken 17:00, der det er bevertning og kulturelle innslag. Der vil det også bli visning av dokumentaren «Drapene på Hopseidet».

LES OGSÅ: Tragedien på Hopseidet

Ingen fra regjeringen

Markeringen skjer uten deltagelse fra regjeringen.

I går kveld meldte statssekretær Øyestein Bø i Forsvarsdepartementet forfall til arrangementet på grunn av sykdom i nær familie.

17 barn mistet sine fedre da tyske elitesoldater gikk i land fra en ubåt. De etterlatte har aldri fått en beklagelse på at Forsvaret beordret fiskerne til vakttjeneste.

LES OGSÅ: Kunne hindret tragedie i Finnmark

LES OGSÅ: – Jeg er bitter