Hopp til innhold

59-åring pigger seg fra Nordkapp til Tønsberg i rullestol

Vidar Ormestøyl gjør som mange andre og tar turen fra Nordkapp og nedover landet i løpet av sommerhalvåret. Det er bare fremkomstmidlet som skiller han fra resten.

Nordkapp - Tønsberg

Mandag 27.juli startet turen fra Nordkapp, og Vidar Ormestøyl håper han skal bruke en måned på turen til Tønsberg.

Foto: Privat

– I oppoverbakker går det framover, sier Vidar Ormestøyl, som i sommer pigger seg fra Nordkapp til Tønsberg i rullestol.

NRK møter Ormestøyl i Alta etter at han har staket seg frem i to dager, med motvind og regn. 59-åringen fra Skreia lar seg ikke stoppe av dårlig vær, han har er mål om å klare ti mil om dagen.

– Det gikk greit på første etappe fra Nordkapp til Olderfjord, mens neste etappe var mye hardere. Det var så mange lange seige motbakker.

I 2013 fikk Vidar lymfekreft. Etter tøffe behandlinger med cellegift og strålebehandling startet han opptrening. Han brukte hele 2014 og er i god form til sommerens store styrkeprøve som utøves fra rullestolen med bare pigger som hjelpemiddel.

Nordkapp - Tønsberg

Her møter NRK Ormestøyl i Alta etter at han har staket seg frem i to dager, med motvind og regn. 58-åringen fra Skreia lar seg ikke stoppe av dårlig vær, han har klar målet som er ti mil om dagen.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

– Jeg får ingenting gratis, sier han med et smil, men vedkjenner at turen fra Nordkapp til Alta kjennes godt i overkroppen.

– Blåser det mye er det veldig tungt. Men jeg er i bra form så jeg ser ikke svart på det.

Pågangsmot er definitivt noe 59-åringer har. I 1993 fikk han nervesykdommen Guillain Barres syndrom, som er en plutselig lammelse i hele kroppen. Han ble liggende lammet i nesten hele kroppen i over åtte måneder for han startet med å trene seg opp igjen.

– Det tok meg seks år før jeg var skikkelig på beina igjen, men jeg har fortsatt ettervirkninger av sykdommen, så derfor kan jeg ikke sykle denne turen.

Hjertesak mot kreft

Vidar var heldig og ble frisk av kreftsykdommen, og er veldig fornøyd med behandlingen han fikk. Dette er hannes måte å gi noe tilbake til kreftsaken.

– Det gikk veldig bra for meg, men jeg så mye tragisk når jeg var på radiumhospitalet. Det var særlig barn som ikke var så heldig som meg, og derfor er det viktig for meg å fokusere på de.

Sykler Nordkapp - Tønsberg.

Vidar håper at rullestolturen gjennom Norge vil skape blest og føre til gode penger for en viktig sak.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Ormestøyl vil samle inn mest mulig penger på turen. Han har med seg bøsse og får donasjoner underveis på "Hjertesak mot kreft". Pengene går til kreftforeningen.

– Jeg samler inn penger til en rideleiren for unge pårørende til kreft som avholdes en helg i året ved Lefdal rideskole. Håpet er å ankomme Lefdal rideskole nær Tønsberg om en måned. Dette målet er valgt fordi de gir et spesielt tilbud til kreftsyke barn.

Han vil gjerne at folk skal slå følge en del av veien, om det er på sykkel, rulleski eller noe helt annet, og han ønsker seg også tips til aktiviteter underveis.

Du kan tipse eller følge ferden gjennom landet på facebooksiden Hjertekraft mot kreft.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Gunnar Grindstein.

Se Nordnytt med Gunnar Grindstein