5000 norske brannfolk står i kø for å få den opplæringen de har krav på.
I 2007 vedtok regjeringen at alle deltidsansatte brannmannskap i Norge skulle få mer utdanning innen utgangen av 2012.
Litt over et år før fristen tyder ingenting på at myndighetene vil klare det.
Rektor ved Norges Brannskole, Hans Mikelborg.
Foto: Norges Brannskole– Slik vi ligger an i dag så vil vi aldri klare det. Vi utdanner 300–350 deltidsbrannkonstabler, og det er ikke mer enn det som skal til for å ta unna den vanlige rotasjonen med folk som slutter, sier Hans Mikelborg, direktør ved Norges brannskole.
Nye kompetansekrav
I 1995 ble det innført kompetansekrav til personell i heltidsbrannvesenet, og det var meningen at dette også skulle gjelde delstidbrannkonstabler.
Fordi det ikke fantes godt nok utdanningstilbud, ble ikke kravet om kompetanse for deltidsbrannkonstabler satt i kraft.
Behovet for mer utdanning kommer blant annet av at oppgavene til brannvesenet i distriktene har endret seg de siste årene, sier Mikelborg.
– De som tilhører disse deltidsbrannkorpsene vil ikke ha kompetansen som må til for å håndtere de oppgavene de står ovenfor, og enda viktigere; befolkningen vil ikke få det samme tilbuden med hensyn til beredskap som man har i større byer og tettsteder.
Les også:
Les også:
Rekker ikke fristen
Brannkorpsene og kommunene har fått frist til ut 2012 for å kurse brannkonstablene sine. Hverken Mikelborg eller Brannsjef i Vadsø, Ketil Eriksen tror det er mulig å utdanne deltidmannskapene innen fristen.
– Vi greier ikke å oppdatere alle mannskapene innen fristen, det er i alle fall sikkert. Det vil jo bety at folkene ikke får den kompetansen som kreves, sier Brannsjef i Vadsø, Ketil Eriksen.
I likhet med mange andre mindre kommuner i Norge baserer Vadsø sin brannberedskap på deltidsansatte, totalt er det rundt 8000 ansatte i deltidsbrannkorps i Norge.
Avdelingssjef Ann Christin Olsen-Haines i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap.
Foto: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskapDet er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som har det faglige ansvaret for brannberedskapen i Norge. Avdelingssjef Ann Christin Olsen-Haines, ser også at ikke vil være mulig å gi alle kurs før fristen.
– Vi har signalisert til departementet at vi har fått en utfordring ved at vi ikke har fått ekstra midler til å gjøre dette mulig ved Norges brannskole.
Få har meldt seg på
Vedtaket om høyere kompetansekrav ble gjort i 2007, det vil si at kommunene fikk 5 år på seg til å videreutdanne brannfolkene sine. I utgangspunktet skulle det være nok tid, men slik har det ikke blitt sier Olsen-Haines.
– I utgangspunktet ble 5 år ansett som tilstrekkelig, men det ble ikke tatt høyde for at mange kommuner ikke søkte seg inn på dette kurset for halvveis uti.
NRK har ikke lyktes i å få et intervju med justisdepartementet, men ifølge Olsen-Haines kan departementet på nyåret komme til å utsette fristen. Om ikke vil brannkonstablene få dispensasjon fra utdanningskravet.