Hopp til innhold

Tre personer i samme bataljon smittet. Tre av dem var på fest med nær 200 personer

Torsdag ettermiddag har ytterligere to personer i Bardu testet positivt på covid-19. – Vi har ikke kontroll, sier ordføreren i Bardu kommune.

Toralf Heimdal

Ordfører Toralf Heimdal er bekymret etter at det nå påvist flere smitta.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Det er ordfører Toralf Heimdal som bekrefter til NRK at det nå har kommet et positivt prøvesvar på ytterligere én person fra Setermoen Leir. Onsdag kom de to første positive prøvesvarene.

– Vi kan ikke si at vi har kontroll. Vi har en ukjent smittekilde. Først når vi har avdekket den, kan vi begynne å nøste i dette og få et fullstendig situasjonsbilde.

De tre som onsdag har fått påvist koronasmitte, deltok lørdag på en fest med nær 200 deltakere sier Hæren til NRK.

Ordføreren er bekymret for hva som kan ha skjedd av smitteoverføring i forkant og bakkant av arrangementet.

– Usikkerheta knytter seg selvfølgelig til det som skjer før arrangementet og om det har vært etterpåfester. Det er kanskje der det er størst fare for å bringe smitte videre, sier Heimdal.

– Burde vært avlyst

Det er Helsedirektoratet som gir skjenkebevilling til arrangementer som det i Setermoen Leir i helga. Bardu-ordføreren mener festen burde vært avlyst.

– Det er ikke en spesielt god vurdering av dem som har ansvar her. Det var smitte i panserbataljonen for cirka fjorten dager siden. Da burde man ha sett alvoret og avlyst festen.

Den fjerde som har fått påvist covid-19 er et isolert tilfelle. Det er en amerikansk soldat som sitter i isolasjon og ikke hatt noe nærkontakt med noen nordmenn etter de ankom Norge denne uka.

Før helga kom det 400 amerikanske soldater til Setermoen. De har sittet i karantene siden de kom.

– Dette er et isolert smittetilfelle som ikke har noe å gjøre med de andre tilfellene, sier Heimdal.

Onsdag ble det til sammen testet 15 personer i Bardu. Dette var folk med forkjølelsessymptomer, også i sivilbefolkninga.

Torsdag ble 70 personer tilknytta de to nye smittetilfellene av covid-19, som ble avdekket onsdag, testet. Begge personene jobber ved samme avdeling ved Setermoen leir.

Mellom 30 og 40 personer fra den aktuelle avdelinga er satt i karantene.

Eirik Skomedal

Eirik Skomedal er talsmann i Hæren og kan bekrefte at tre av tilfellene i Bardu var på det samme sosiale arrangementet i helgen.

Foto: malin Straumsnes / NRk

.

Før arrangementet ble det sendt ut en oppfordring om å holde ti dagers karantene før arrangementet.

– De tre smitta tilhører samme bataljon og kohort og derfor er den kohorten nå i karantene og isolasjon til vi får testresultatene, sier Eirik Skomedal, talsmannen i Hæren.

– Disse kohortene er de samme personene som arbeider sammen til daglig, og de satt i avstand til hverandre under arrangementet.

Både kommunen og Forsvaret driver nå et omfattende arbeid for å kartlegge hvor smitten kommer fra. Det er ikke konkludert med at arrangementet kan være knyttet til smitten.

– Vi har hatt flere nærkontrakter tidligere i uka som vi nå går etter og ser om det kan stamme derfra. Blant annet hadde vi utdanning med en enhet som kom fra et annet sted i landet, sier Skomedal.

Likevel forstår Skomedal at konklusjonen fort kan trekkes mot det sosiale arrangementet.

– Det forstår jeg, men det ble gjort gode vurderinger i hvordan man skulle unngå en eventuell smitte. Det er viktig å presisere at alt var innenfor de retningslinjene som FHI hadde på det tidspunktet.

 talsmann i Hæren, Eirik Skomedal.

Talsmann i Hæren Eirik Skomedal.

Foto: malin Straumsnes / NRK

Koronasmitta ansatt ved Tromsøbadet

Også i Tromsø kommune ble det torsdag bekreftet tre nye smittetilfelle.

En av de smittede jobber som deltidsansatt på Tromsøbadet, bekrefter daglig leder Siv Hege Helsing Schrøen.

– Sammen med smittevernoverlegen fant vi ut at det 13 stykker som har vært i nærkontakt med smittede. Disse er nå i karantene og skal testes.

Ingen av de personene som er satt i karantene har fått symptom på korona, som Schrøen kjenner til. Det er uansett ikke smittefare for gjestene, understreker lederen.

Selv om 13 personer skal ut i karantene vil Tromsøbadet gå som normalt.

– De som er i karantene er en del av et helgeteam som jobber her hver 14. dag, sier Schrøen.

Siv-Hege Helsing Schrøen, daglig leder Tromsøbadet.

Daglig leder ved Tromsøbadet, Siv Hege Helsing Schrøen, bekrefter at en ansatt hos dem er smittet av covid-19.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Strengere kontroll på utestedene

Etter en helg med flere køer hvor folk stod tett i tett utenfor utestedene skjerper kommunen nå kontrollen. Hensikten er å passe på at 1-metersregelen overholdes ute som inne.

I tillegg skal uniformerte kontrollører sjekke at det er en meters avstand blant gjestene.

– Vi skal være fire stykker fra kommunen ute nå i helgen. Der skal vi hjelpe til og oppfordre publikum til å følge smittevernreglene, sier næringsrådgiver i Tromsø kommune, Tony Høgtun Liafjell.

Politiet vil derimot ikke øke politikontroll i helgene, men gjennomfører vanlig praksis. Politioverbetjent i Troms politidistrikt, Kenneth Helberg støtter kommunen med å øke fokuset.

– Det å få folk til å ta smittevernreglene på alvor for vi risikerer i verste fall å stenge ned, sier Helberg.

Nyheter fra Troms og Finnmark