21 år for dobbeltdrapet i Kirkenes: – Utvilsomt at han ville drepe

En 59 år gammel mann fra Kirkenes er dømt til 21 års fengsel for drapet på sin kone og stesønn. Mannen anket dommen på stedet.

Pimsiri Songngam (37) og sønnen hennes Petchngam (12)

Pimsiri Songngam og sønnen Petchngam (Belt blant venner) ble skutt med hagle på barnerommet i leiligheten i Kirkenes.

Foto: IDA KARINE GULLVIK / NRK

Thailandske Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn Petchngam (12) ble skutt med hagle natt til 29. august i fjor.

Retten mener 12-åringen må ha blitt skutt først, mens moren så på, og at skrikene fra Pimsiri fortsatte i 10 minutter til hun selv ble drept med et skudd i panna.

– Det er hevet over tvil at han hadde til hensikt å drepe dem, sa sorenskriver Steinar Langholm da han leste opp hovedtrekkene i dommen klokka 12.

Tror ikke på at han ville skremme

Etter skjerpende momenter skal hvert drap isolert straffes med fengsel i 15–16 år. Samlet straff kan ikke settes høyere enn 21 år.

I retten hevdet ektemannen at han hentet hagla i kjelleren fordi han ville skremme kona, som var i ferd med å flytte ut.

Men han kunne ikke forklare hvorfor han ladet pumpehagla med fem skudd.

– Retten finner det bevist at han forsettlig tok med seg en skarpladd hagle og drepte begge to, heter det i dommen.

Brutalt og planlagt

Dommen avfeier alt som 59-åringen har sagt til sitt forsvar i løpet av saken. Retten tror heller ikke på at han mangler hukommelse for de avgjørende minuttene da drapene skjedde.

Da rettssaken ble avsluttet onsdag i forrige uke, viste aktor Torstein Lindquister til 59-åringens egen forklaring, der han sa at han gikk ut på verandaen og tok seg en røyk etter at han hadde hentet hagla i kjellerboden.

– Tiltalte mistet ikke besinnelsen. De lå og sov. Han hentet hagla, tenkte seg godt om og gikk inn til dem. Han handlet ikke i affekt, sa Lindquister.

Rettssaken i kirkenes

Aktor Torstein Lindquister, forsvarer Stein Rønning og sakkyndig professor Knut Waterloo i Øst-Finnmark tingrett.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Mens Pimsiri døde umiddelbart, levde Petchngam – kalt Belt til daglig – i ytterligere halvannen time. Han var bevisst da politiet kom til stedet etter få minutter.

– Belt må i sine siste minutter ha gjennomgått opplevelser og smerter som ingen er i stand til å fatte. Belt har opplevd å se sin mor bli skutt og drept på en brutal måte. Hans redsel og dødsangst er ikke mulig å forstå, sa aktor.

Dommen er langt på vei et ekko av prosedyren hans.

Retten mener drapene må betegnes som rene henrettelser. Mor og sønn befant seg i et rom uten fluktmuligheter, der tiltale skjøt dem på kort hold med hagle.

Krevde strafferabatt

59-åringen erkjente allerede i september at han hadde stått bak drapene, selv om han ikke husket noe fra selve drapshandlingen.

Forsvarer Stein Rønning mente det er formildende at 59-åringen har fortalt mye om foranledningen til drapene på kona og stesønnen.

– Han har krav på strafferabatt. Så langt hukommelsen har vært til stede, har han avgitt uforbeholden forklaring som munner ut i erkjennelsen at han må ha skutt, sa Rønning i prosedyren.

Sarapeeh og Nattapol Songngam

Pimsiri Songngams mor og bror, Sarapeeh og Natthapol, fulgte rettssaken. – Vi har tilgitt drapsmannen, men nå må retten sørge for rettferdighet, sa de til NRK.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Må betale oppreisning og erstatning

Mannen er også dømt til å betale erstatning på 120.000 kroner og oppreisning på til sammen 600.000 kroner til moren og ta andre slektninger.

Samtidig får den dømte inndratt drapsvåpenet, en Benelli hagle.