Hopp til innhold

17 år gammel britisk gutt ble drept da en isbjørn angrep

En 17 år gammel britisk gutt ble drept, og fire ungdommer alvorlig skadet da en isbjørn angrep en teltleir på Van Post breen på Svalbard i dag tidlig.
Ungdommene reiste med British school of exploring society, som hvert år arrangerer ekspedisjoner blant annet til Svalbard.

Video Britisk 17 åring drept av aibjørn

Britisk 17 åring drept av aibjørn

Fra leiren til de britiske ungdommene

Fra leiren til de britiske ungdommene

Foto: Arild Lyssand

Aassisterende sysselmann på Svalbard, Lars Erik Alfheim opplever dette som veldig trist.

– Det er veldig trist. Det folk som er mellom 16 og 20 år som var med i dette følget. I alt bestod reisefølget av 13 personer, og angrepet skjedde i teltleiren til ungdommene, sier Lars Erik Alfheim.

Av de fire skadde ungdommene er tre alvorlig skadd og en har moderate skader. Alle har hodeskader. Ambulanseflyene fra Tromsø er framme på Svalbard.

Pressekonferanse fra Svalbard

Fra pressekonferanse på svalbard, Stabssjef hos Sysselmannen Erik Nygaard, assisterende Sysselmann Lars Erik Alfheim og Erik Krag Jenssen, overlege og kirurg ved Longyearbyen sykehus.

– Heldigvis er det åtte som er uskadde. Når det gjelder de skadde så er det hodeskadene som er det mest alvorlige. Sykehuet har opplyst at de fire nå er på vei til Tromsø, og at behandlingen fortsetter der, sier Lars Erik Alfheim.

Mangler spesialkompetanse i Tromsø

Klinikksjef ved universitetssykehuset Jon Mathisen sier at flere kan bli overført til England på grunn av manglende kompetanse i Tromsø. Vi vet at enkelte av pasientene har alvorlige ansiktsskader som vil kunne kreve kjevekirurgi, og det vil bli aktuelt å flytte pasienter videre. kanskje til England.

Gjorde ikke noe galt


Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim, opplyser at den britiske skolen, British Schools Exploring Society som ungdommene gikk på, ofte arrangeres turer til Svalbard.
Alfheim tror derfor at reisefølget har hatt riktig og forsvarlig utstyr.

– Skolen har jevnlig turer her, så dette er et selskap som er kjent på Svalbard, sier han.

Til sammen skal det ha vært fire telt i leiren. Gruppen skal ha satt opp snublebluss som sikkerhetstiltak rundt teltene, men de skal ikke hatt med seg hund.

– Bjørnen angrep da folk fremdeles var i teltene sine. Det ble jo mye støy og bråk, så flere kom til da de hørte noe skje, sier Lars Erik Alfheim.


Reisefølget ønsker ikke å ha kontakt med media.

Avlivet bjørnen


Angrepet skjedde ved Von Postbreen i Tempelfjorden, rundt 40 kilometer fra Longyearbyen.

Isbjørnen som angrep britene, ble skutt og avlivet av følget. Den lå fortsatt midt i teltleiren da hjelpemannskapene ankom. De andre i følget hadde sørget for å gi de skadde førstehjelp mens de ventet på redningsmannskapene

Skadet britisk ungdom etter isbjørnangrep

Skadet britisk ungdom etter isbjørnangrep

Isbjørner farlig for mennesker

Siden 1971 er fem mennesker drept av isbjørn på Svalbard.
Jon Aars, forsker ved Norsk polarinstitutt, sier isbjørn er farlig for mennesker. I områder der det både er mennersker og isbjørner må man forvente konfrontasjoner. Likvel er dette veldig uvanlig, sier Aars.

– Man må alltid prøve å unngå farlige situasjoner, og få den skremt vekk før den kommer for nær, sier Aars.

Siden 1993 skal det ha blitt skutt tre isbjørner på Svalbard, alle etter nærgående møter med mennesker.

– Det som ofte skjer på Svalbard er at mennesket ønsker å se isbjørn, det er et majestetisk fint dyr. Men det gjør at det oppstår flere møter som så kan være farlige, sier han.


Aars tror det kan bli mer isbjørn på Svalbard. En del av de lokale isbjørnene holder på å komme tilbake etter fredningen. Vi har også hatt mange år med dårlig sjøis, det betyr at isbjørnene har lengre perioder uten mat.