158 asylsøkere har forsvunnet i januar

De nordnorske asylmottakene vet ikke hvor 158 asylsøkere som ble plassert på mottak før nyttår befinner seg.

Asylsøkere

Manges øyne har vært vendt mot Ankomstsenter Finnmark i Kirkenes de siste dagene. Hit sendes asylsøkere som skal ut av landet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Direktør i UDI Nord, Bjørn Fridfeldt.

Bjørn Fridfeldt.

Foto: Håvard Lior / NRK

Totalt 5 949 asylsøkere og flyktninger bor nå i mottak i Nord-Norge, men i januar har 158 asylsøkere rømt fra mottakene.

– Vi vet ikke hvor de holder til, sier UDIs regiondirektør for region nord, Bjørn Fridfeldt til NRK.

– Det er egentlig frivillig for dem å bo her. Om de velger å bo hos venner, eller om de har forlatt landet, vet vi ikke, sier Fridfeldt.

Uro etter nyttår

Han legger ikke skjul på at innstrammingene i asylpolitikken, som blant annet har ført til returen av mange asylsøkere via Finnmark, kan ha fått disse menneskene til å rømme fra asylmottakene.

– Det virker som det har vært litt uro etter nyttår i forbindelse med politiaksjoner g at folk har blitt hentet for uttransport.

Dersom asylsøkerne som har valgt å rømme fortsatt oppholder i Norge, gjør de det på ulovlig. Bjørn Fridfeldt sier at verken de eller politiet har kapasitet til å spore dem opp.

– Men de får kun pengestøtte fra staten hvis de bor på mottak. Med en gang de trenger helsehjelp, eller dersom de får en økonomi som tvinger dem til å oppsøke oss, kan vi ta hånd om dem og be dem bli på mottaket, sier Fridfeldt.

Han sier det er verst for asylsøkerne selv av de velger å forlate mottakene.

– Når du er i den situasjonen er det mye informasjon som skal ut til den enkelte. Det gjelder informasjon om asylintervju, informasjon fra advokat og så videre.