15 sekker med post funnet på ulykkesstedet

Av totalt 4 og et halvt tonn post er det funnet rundt 15 sekker på ulykkesstedet der et postfly styrtet i forrige uke.

Havaristedet i Sverige

Bildet viser krateret hvor flyet skal ha styrtet. Her skal redningsmannskaper ha funnet rundt 15 sekker med post.

Foto: Marja Påve/SVT

– Det var rundt 4 og et halvt tonn post om bord i flyet, og mye av dette er nok tapt, men redningsmannskapet har gjort en formidabel jobb og har samlet sammen rundt 15 sekker som skal overleveres til Posten Norge. Deretter vil den bli videresendt til våre folk som kommer til å vurdere innholdet og videredistribuere det som kan sendes til mottaker, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Fredag styrtet et fly som var på vei fra Oslo lufthavn til Tromsø, ti kilometer over den svenske grensa. Flyet var svensk, og de to personene som var om bord er trolig døde.

Grafikk med det faktiske flyet som styrtet
Foto: Flighttracker24.com (grafikk: NRK)

Personene er ennå ikke bekreftet omkommet, men likhunder skal ha funnet levninger etter mennesker blant vrakrestene fra postflyet.

Kjenner til noen av mottakerne av posten

Redningsmannskapet som har gjennomgått ulykkesstedet der postflyet styrtet fredag, har funnet noe av posten som skulle til Troms og Finnmark.

– Det var A-post og ekspresspakker. A-post er jo posten som skal fram dagen etter at den er postlagt. Den posten er ikke sporbar, så der kjenner vi hverken avsender eller mottaker. Når det gjelder ekspresspakkene vet vi hvem som har sendt pakkene og hvem som er mottaker, sier Eckhoff.

Han forteller at Postens kundesenter allerede på fredag kontakt med både avsender og mottaker av disse pakkene for å informere om hva som hadde skjedd.

– Det var viktig å få tak i kundene så fort som mulig.

Kan bli erstatning

John Eckhoff

Pressesjef John Eckhoff i Posten Norge sier at mesteparten av posten som var om bord mest sannsynlig er tapt.

– Kan det bli snakk om erstatningskrav som posten må betale på noe av posten som er blitt borte?

– På A-post er det ingen erstatning, men ekspresspakkene er regulert av vanlige leveringsvilkår, så der skal nok erstatningsspørsmålet behandles senere.

Det var A- post til postnumrene som begynner med 90 til 99, unntatt 94 -
Det betyr at kunder i hele Finnmark, Troms og Svalbard, unntatt Harstad regionen, er rammet.

Pressesjefen John Eckhoff sier at de ikke vet innholdet i pakkene. De jobber nå med å finne alternativer for transporten slik for å unngå forsinkelser.

– Nå har vi helt siden fredag jobbet hardt for å minimere konsekvensene for våre kunder. Det betyr at vi har fått alternativ transport også for a-posten. konsekvensene per nå er minimale for både ekspresspakker og a-post, men det vil være noen driftsforstyrrelser fremover, dette gjelder spesielt til Svalbard.