1000 flyktninger i iskald kø

NIKEL / VADSØ (NRK): Minst 1000 flyktninger oppholder seg nå i Nordvest-Russland, der de forsøker å komme inn i Norge. Det russiske sikkerhetspolitiet, OMON, har forsterket grensekontrollen.

Flyktninger i Nikel

En mor og hennes datter har ikke funnet noen seng for natten. NRK traff dem på hotellet i Nikel onsdag denne uka.

Foto: Bård Wormdal

Onsdag kunne NRKs reporter ved selvsyn konstatere at grensemyndighetene bare slipper en liten del av flyktningstrømmen videre til Norge.

På veien øst for kontrollposten ved Boris Gleb hadde flere flyktninger gitt opp å krysse grensa, og var på vei tilbake de to milene til grensebyen Nikel.

– Min situasjon er forferdelig. De slipper meg ikke inn i Norge. Jeg har prøvd tre ganger, sier en ung syrisk mann til NRK.

– Hvorfor blir du ikke sluppet inn?

– Jeg vet ikke. De sier det er så mange mennesker der. Jeg sier at det er seks andre fra Syria som har kommet inn i dag, men de slipper meg ikke inn.

Overfylt

Mens vinteren er i ferd med å feste grepet, bor flyktningene under kummerlige forhold i grensebyene Nikel og Zapoljarny.

På hotellet i Nikel er det stuvende fullt. Her får flyktningene bo gratis i gangene. Unge menn er i flertall, men her er det også familier og helt nyfødte barn. Flere sier at de ikke har spist på flere dager.

Flyktninger i Nikel

Ingen russiske ansatte var å se da NRK besøkte hotellet i Nikel. Fyktningene bodde gratis i de overfylte korridorene.

Foto: Bård Wormdal

Noen forteller at de har bodd her i to uker. Stadig nye kommer til. Mange er fra Syria, men de kommer også fra en rekke andre land.

Nikel er bare ett av tre steder på russisk side av grensa til Norge der det nå hoper seg opp flyktninger. NRKs egne observasjoner og opplysninger fra norsk politi tyder på at minst 1000 flyktninger venter desperat på å kunne komme over grensa til Norge.

Uten vinterklær

Mange av flyktningene er ikke utstyrt for å takle vinterværet. Noen har skaffet seg en tykk jakke, men går i sommersko og uten lue.

En fembarnsmor fra Tibet forteller at de siste pengene deres gikk til sykler. I Murmansk måtte de betale 200 dollar stykket. Men det første forsøket på å nå Norge var mislykket. Familien snudde og syklet tilbake til Nikel fordi det var for kaldt til å fortsette.

En drosjesjåfør hjalp dem til hotellet, der de har søkt ly. Moren må likevel belage seg på en kald natt:

– Jeg må være ute og passe på. Hvis ikke er jeg redd for at syklene blir stjålet.

Kart som viser Nikel, Kirkenes og Storskog

Flyktningkrisen preger grenseområdene mellom Norge og Russland. Godt over 2000 har krysset grensa så langt.

Foto: NRK kart