Hopp til innhold

10.000 asylsøkere har passert flyktningslusen i Nord-Finland

Flyktningslusen i Torneå åpnet for seks uker siden og i løpet av disse ukene har politiet i Nord-Finland registrert over 10.000 asylsøkere.

Flyktninger i Finland

Lange køer utenfor flyktningslusen i en gammel skole i den nordfinske grensebyen Torneå. De fleste reiser gjennom Sverige for å komme til slusen.

Foto: PANU POHJOLA / Afp

I september åpnet slusen som skal ta imot asylsøkere som kommer via Nord-Sverige til den finske grensebyen Torneå, på grunn av en svært stor økning i antall flyktninger som kommer til Finland.

For å gjennomføre det krevende arbeidet har det arbeidet politi fra alle avdelinger på fastlandet ved flyktningslusen. Studenter ved politihøgskolen har også bidratt inn i arbeidet.

Grense

Asylsøkerne blir registrert i slusen før de fraktes videre til asylmottak.

Foto: Copy Poliisi

Grensevakten har tatt seg av overvåkningen av blant annet orden og sikkerhet ved flyktningslusen.

– I løpet av disse ukene har personal fra grensevakten blitt kommandert til Torneå fra nesten alle forvaltningsenheter, til sammen over 100 personer, opplyser politiet.

I september fortalte NRK at Finland skjerper grensekontrollen, noe som innebærer at flyktninger og migranter ikke lenger får lov til å fortsette videre inn i landet før de registrerer seg som asylsøkere.

Over 250 busser med asylsøkere

Det er siden september registrert en rekke lovbrudd ved grensen, blant annet ulovlig organisert menneskesmugling over grensen. Over 2.200 kontroller er gjennomført.

Tollvesenet deltar også i arbeidet i Torneå. De har gjennomført kontroller av totalt 40 prosent av alle som kommer over grensen som sjåfør, passasjer eller til fots.

– Takket være den skjerpede tollkontrollen har til sammen 19 ulike lovbrudd som omhandler narkotika blitt avslør.

Migrasjonsverket har til sammen sendt 250 busser med asylsøkere fra slusen til ulike mottak rundt om i Finland.

De rekordmange asylsøkerne gjør at finske myndigheter tirsdag hevet trusselnivået for at noen kan gjennomføre terrorangrep fra svært lavt til lavt.

Flyktninger i Finland

Fra busstasjonen i den svenske grensebyen Haparanda.

Foto: PANU POHJOLA / Afp

Nyheter fra Troms og Finnmark