Hopp til innhold

-Vi ska ha fesken vårs tebake, arme hestkuka!

"Nå får det for satan i hælvete være nok. Stjæl for milliarder og tilbyr oss drit tebake. Kjøss mæ medt i ræva, vi ska ha fesken vårs tebake, arme hestkuka."

Fisker Vegard Bangsund samler støtte for ny fiskeripolitikk.

Fisker Vegard Bangsund i Vardø omkranset av støttespillere. Fra venstre Eva Lisa Robertsen, Ørjan Soldat Fagermo, Yvonne Bangsund og Monica Dahl. Foran Elisabeth Nilsen og Leah Marie Solstad Andersen.

Foto: Bård Wormdal

Språkbruken til Vegard Bangsund, fisker i Vardø og deltager i NRK-serien Skårungen, er hard mot politikken til fiskeriminister Per Sandberg. Teksten trykkes på t-skjorter, og sendes langs hele kysten. Språkbruken har utløst en folkeaksjon.

Overskriften er blitt gjengitt i flere riksdekkende media.

Blogginnlegget er blant annet blitt gjengitt i lokalavisa Østhavet.

– Responsen jeg fikk på blogginnlegg, innlegg på sosiale medier og avisinnlegg har vært formidabel egentlig. Det var egentlig bare skrevet for å skape litt blest langs kysten, og kanskje rote opp i noe.

– Så fiskeriminister kunne ikke funnet et bedre tidspunkt for å terge opp en fisker som ikke hadde noe å gjøre hjemme, sier Bangsund.

Fiskeren i Vardø har fått støtteærklæringer fra hele landet, og bestemte seg for å lodde interessen for et folkemøte i hjembyen.

Raseriet var knytta til fiskeriminister Per Sandberg sitt forslag om at de største fiskebåtene ikke lengre skal være forpliktet til å levere i Vardø og andre kystsamfunn og med det muligheter for arbeidsplasser i bearbeiding av fisken.

– Jeg tok kontakt med noen kjenninger og ordføreren, og vi fikk til et lite møte med masse forskjellige grupperinger og folk, sier Vegard.

Mange møtte opp

Onsdag ble det bestemt å ha et folkemøte dagen etter. Ve l200 personer møtte opp på protestmøtet. Det er over 10 prosent av kommunens innbyggere.

– At det kom så mange forteller alt om at et helt samfunn er lut lei av å bli utarma. Vi har sett hvordan det har gått de siste tiårene hvor alt er blitt borte. Vi vil ha tilbake det de har stjålet fra oss.

– Du kan ikke ha bilen stjålet, ha anmeldt tyveriet og politiet kommer til deg og sier at vi må gi dem vognkortet også. Det er ikke sånn verden fungerer. Vi skal ha fisken vår tilbake over kai, sier Bangsund.

Eva Lise Robertsen er med i en gruppe på ti personer i Vardø som vil ha en folkebevegelse langs kysten. Robertsen sitter i styret for Vardø arbeiderparti, men hun understreker at initiativet i Vardø er tverrpolitisk.

– Vi ønsker nå at det nå skal bli et folkeopprør langs hele kysten. Hele landsdelen må stå sammen om denne saken som er så viktig for mange lokalsamfunn.

– Hva er realismen i at det skjer?

– For å få til det skal vi aksjonere, og det er vi god på her i Vardø. Det møtet vi hadde i denne uka her i Vardø er bare starten, sier Eva Lise Robertsen

-Utarming av samfunnet

Ordfører i Vardø Robert Jensen(A) synes ikke det er vanskelig å forstå det brede folkelige engasjementet.

– Sandberg har rørt noe ved å gi ressursene gratis over til kapitalistene som har utbytta samfunnet våres. Det rører ved noe i folkesjæla som gjør at folk stiller opp, sier ordføreren i Vardø.

Det er allerede klart at initiativet i Vardø også vil føre til et folkemøte i Mehamn.