Hopp til innhold

- Trist dag for Barentshavet

Det er Bellonas konklusjon.

Leteboring
Foto: ASLUND / SCANPIX

 

- Bekymret for miljøet

Det er mange grunner til å være bekymret over at StatoilHydro deltar i en utbygging av Stockman-feltet, mener miljøstiftelsen Bellona.

- Vi har lenge vært bekymret for planene om å begynne en utbygging i Barentshavet, fordi det vil få store konsekvenser for sårbar natur.

- Norsk deltakelse vil på ingen måte være noen garanti for at dette gjennomføres med høye miljøstandarder, sier russlandrådgiver Kristin Jørgensen i Bellona til NTB.

Hun mener det også er grunn til å bekymre seg over at det blir russerne som setter dagsordenen i utbyggingsprosjektet.

- Russerne bestemmer

Med 51 prosent av eierskapet vil Gazprom sitte ved rattet. Det er russiske lover og regler som gjelder, og oljeindustrien der er svært lukket.

- Nei, dette er en trist dag for Barentshavet, sier Jørgensen, som heller ikke mener StatoilHydro bør juble for høyt.

- At avtalen er underskrevet, betyr ikke at utbyggingen begynner i morgen. Dette er en prosess som har pågått svært lenge, og det blir sett på som svært risikofylt å gå inn i russisk næringsliv, sier hun.

 

- Nordmenn naive

Det er naivt å tro at StatoilHydro kan gjøre Stockman-feltet til et miljøvennlig og sikkert gassprosjekt, mener Natur og Ungdom (NU).

- Vi har hele tiden ment at å bygge ut på Stockman-feltet er fullstendig uforsvarlig, og norsk deltakelse vil ikke gjøre det noe bedre, sier nestleder Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom til NTB.

Miljøvernorganisasjonen påpeker at utbyggingen av det enorme  gassfeltet vil være underlagt russisk lovgiving og russisk miljøstandard.

I en pressemelding skriver NU-leder Bård Lahn at miljølovgivningen i sin helhet er blitt svekket i Russland etter at alle NGO-er er blitt fratatt retten til å avgi formelle høringsuttalelser.

NGO er betegnelsen på alle organisasjoner som ikke er underlagt myndighetenes kontroll.

 

(NTB)