Hopp til innhold

- NRK er unyansert

Ledelsen ved Tufjordbruket legger seg paddeflate, men er kritisk til NRK.

Fjordlaks i Tufjord

Det mye omtalte fiskebruket i Tufjord, som nå er ute i hard vær.

Foto: Carl Kristian Johansen

Fjordlaks sitt anlegg i Tufjord i Måsøy kommune er i hardt vær.

Etter helgas avsløringer om mark og e.coli-bakterier i mottaket har mange kritisert fiskebedriften for elendig hygiene og slett arbeid.

- Dumper fiskeavfall fra kai

Daglig leder for Tufjordbruket, Roe Jenset, innrømmer at ikke alt har vært som det bør være ved fabrikken.

- Både Tufjordbruket og Fjordlaks beklager på det sterkeste de episodene som har skjedd i 2007 og 2008. Det er bare å legge seg langflat og erkjenne at de kontrollrutinene som skulle fungere, i enkelte situasjoner ikke fungerte godt nok.

Ville ikke spist fisken

Helga Pedersen ser på bilder fra Tufjord

Helga Pedersen ser på bilder fra Tufjord. Hun ville ikke spist fisk derfra.

Foto: NRK

Tufjordbruket har vært i drift i tre år, har fått 11 varsel frå Mattilsynet og vært stengt tre ganger. Det er funnet både mark og e.coli i anlegget.

Flere er sterkt kritiske til at bedriften slipper ut kloakken sin i samme område som de tar inn vann som brukes i produksjonen.

Både ordfører i Måsøy Ingalill Olsen , og fiskeriminister Helga Pedersen har gått ut og sagt at de ikke ville spist fisk fra Tufjordbruket.

Kritisk til NRK

Men selv om Jenset sier at mye har vært gjort feil ved Tufjordbruket, mener han NRK sin dekning av saken har vært unyansert.

- Fremstillingen av Tufjordbruket gjenspeiler ikke måten bruket drives på i dag, men baserer seg på feil og mangler som hører fortiden til. Vårt mål er å bli et mønsterbruk for produksjon av sjømat.

Allerede fredag, dagen før NRK slapp saken, ga Jenset i fiskeribladetfiskaren.no uttrykk for at han var bekymra for hva som kom til å skje med Tufjordbruket når NRK slapp saken .

- Når dette presenteres nå, er jeg redd for at det både vil ramme Fjordlaks som er tungt inne i mye annen virksomhet, men også hele norsk fiskerinæring som er inne i ei svært vanskelig tid, sier Roe Jenset.

Ikke redd for nye kontroller

Han legger ikke skjul på at forholdene ved fiskebruket har vært preget av grove feil, men sier at de nå har lagt om til en ny kurs.

- Det ble begått mange grove feil og mye tullskap ved Tufjordbruket i fjor. Fra årsskiftet ble jeg ansatt av Anders Pedersen i Fjordlaks for å rydde opp. Fra første januar i år var det en helt ny kurs ved Tufjordbruket. Vi satser knallhardt på kvalitet på fisken og på full nedvasking av anlegget hver eneste natt.

Jenset sier de nå vil flytte kloakkrøret slik at det renn ut i åpent hav, og han frykter ikke nye kontroller.

- Alle som ønsker å komme på besøk til oss for å se hva vi holder på med er hjertelig velkommen. Vi har ingenting å skjule.