- Nordområdepenger i fåreklær

Mener regjeringen kaller vanlige politiske tiltak for nordområdesatsing.

Frank Bakke Jensen
Foto: Nils John Porsanger / NRK

Regjeringen vil bruke litt over en halv milliard kroner mer på det den kaller nordområdetiltak i 2010, enn i år.

Men stortingsrepresentant for Høyre i Finnmark, Frank Bakke Jensen, mener mange av tiltakene ikke har noe med nordområdesatsing å gjøre.

– Man plukker opp en del bevilgninger som i utgangspunktet vil være der likevel og kaller dette for nordområdesatsing. Det synes jeg ikke noe særlig om, sier Jensen.

Regjeringen vil blant annet bruke 127 millioner på å gjøre slepebåtberedskapen i Nord-Norge bedre - og kaller dette for nordområdetiltak.

Det er galt, mener Bakke Jensen:

– Dette et prosjekt med fire slepebåter. De tre som skal være i beredskap i Nord-Norge kaller man nordområdesatsing, mens den siste som skal være sørpå kaller man oljevernberedskap.

– Noe må de kritisere

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) avfeier kritikken.

– Noe må de kritisere, og om de ønsker å kritisere en håndfast krone for kronesatsing ved å si at det ville kommet uansett, så sier jeg: greit, det er helt i orden.

Støre understreker at regjeringen nå bevilger penger.

– Det som er avgjørende når du gjør opp regninga om det faktisk kommer penger. Det har vi nå vist at det gjør, og det tror jeg er det viktigste for folk, sier han.

Støre sier satsing på forskning, utdanning og kunnskap er kjernen i nordområdesatsingen - og at dette innebærer bedre slepebåtkapasitet, styrket satsing på kystvakten og styrket satsing på marinen.

I tillegg vil også regjeringen bruke penger på å utvikle nye næringer i nord.

VIDEO: Tirsdag besøkte utenriksministeren Vardø. Se reportasje under.

Video nsps_upload_2009_10_13_21_36_56_3862.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.