Hopp til innhold

- Mitt beste nordlysbilde hittil

Ole Christian Salomonsen fra Tromsø har for fjerde gang blitt fanget opp av NASA. Fotografens nordlysbilder er blitt veldig populære.

Spektakulært nordlysbilde
Foto: Ole Christian Salomonsen / Arctic Light Photo

– Det er kanskje mitt beste nordlysbilde hittil, sier Ole Christian Salomonsen.

Det var i forrige uke Salomonsen tok det spektakulære bildet som NASA nå har publisert på bildebloggen «Astronomy picture of the day». En side hvor den amerikanske romfartsorganisasjonen hver dag presenterer nye bilder fra astronomiens verden. Her kan du se det første, andre og tredje bildet NASA lånte hos Tromsø-fotografen.

Mest populære

– Det er veldig artig. Jeg følte dette var en sterk kandidat, siden jeg vet hvor vanskelig det er å ta et slik bilde, sier Salomonsen. Han innrømmer likevel at det var større stas første gang NASA publiserte et av bildene hans.

– I og med at det er fjerde gangen så er et jo ikke like gøy som første gang, vedgår den nordlysglade fotografen.

Fanger nordlyset

Ole Christian Salomonsen får mye oppmerksomhet for sine spektakulære nordlysbilder.

Foto: Ole Christian Salomonsen / Arctic Light Photo

Det som skiller seg ut denne gangen, er at bildet er mer populært enn noen av de andre bildene han har lagt ut tidligere. Det er sålangt delt og likt over 5000 ganger på Facebook. Allerede etter en halvtime hadde 600 personer likt bildet.

– Det er helt fantastisk, jeg har aldri hatt et bilde som er blitt likt og delt så mye før, sier Salomonsen som snart passerer 40 000 følgere på Facebook..

Brukt trærne før

Bildet er tatt på Kattfjordeidet utenfor Tromsø, og Salomonsen har tidligere brukt de to gamle bjørketrærne i sine arbeider.

– Jeg har laget tre filmer om nordlyset, og i den andre filmen har jeg en sekvens med de samme trærne, forteller fotografen.

Likevel var det ganske tilfeldig at bildet ble til, for egentlig var Salomonsen sammen med en kamerat på jakt etter refleksjoner i et vann i nærheten. De hadde snakket om trærne på turen, men det var ikke før de skulle hjem det ble høyaktuelt å stoppe der.

– På tilbaketuren oppdaget vi at himmelen var i full fyr akkurat da vi kjørte forbi bjørketræne, så da var det bare å stupe ut av bilen, forteller Salomonsen.

Nordlysbildene han tar er likevel aldri helt tilfeldig, for det krever god planlegging å få gode bilder.

– Det handler om å tenke seg ut en idè til hvordan bildet skal være på forhånd, for så å slå til når nordlyset faktisk er der, forklarer han.

Fortsatt på jakt

Den erfarne fotografen mener det er to måter å ta nordlysbilder, den ene er å ha fange nordlyset som en del av et landskapsbilde. Det andre er å ta bilde rett opp på himmelen av et spesielt spektakulært nordlys.

– Det perfekte nordlysbildet er en kombinasjon av dette, sier Salomonsen som mener dette bildet kanskje er det beste nordlysbildet han har tatt. Slik forklarer han det:

– Fordi det kombinerer litt av begge typene, det arktiske og nordiske elementer, i snø, fjell og bjørk som strekker seg mot himmelen, samt et nordlys med en form og struktur som virkelig er prikken over i-en, som også samtidig er plassert riktig i bildeflaten, over og mellom trærne. Så derfor utfyller begge elementene hverandre.

Men han har allerede gjort seg noen tanker om hvordan han skal kunne overgå det.

- Det må vær enda mer spektakulært nordlys, kanskje i kombinasjon med en refleksjon, avslutter Ole Christian Salomonse.