Hopp til innhold

- Nok er nok

Helse Nord setter ned foten for nye lønnskrav for leger som gjestejobber utenfor eget sykehus.

Hos legen (Illustrasjonsfoto)

Illustrasjonsfoto.

Foto: ScanStockPhoto

Legespesialister som drar ut og jobber på småsykehus i kortere perioder ønsker bedre betingelser. Men Helse Nord setter nå foten ned for å gi legene bedre vilkår.

- Betaler nok

Direktør Lars Vorland mener legene tjener mer enn nok fra før.

- Vi synes vi betaler nok for denne tjenesten som det er. Vi synes nok er nok. Så vi har betemt oss for å kjøre dette løpet og står på det, sier Lars Vorland.

Leger i hele landet har i høst forhandla om nye avtaler for spesialister som reiser på gjesteoppdrag utenfor sitt eget sykehus. På Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, har flere legespesialister dratt på hyppige visiter på sykehus i Finnmark, og på avdelingene i Narvik og Harstad.

Vil ha ny avtale

For dette har de fått betalt 3600 kroner pr dag i tillegg til vanlig lønn, som kompensasjon for belastninga med å reise ut. Denne avtalen ble inngått i 2003.

Leder i Legeforeningen på sykehuset i Tromsø, Jo-Endre Midtbu, mener derfor tiden er overmoden for en bedre avtale. Han reagerer derfor sterkt på at Helse Nord avviser å bedre vilkårene for legene.

- Vi er egentlig veldig overrasket og føler oss ført bak lyset. Avtalen har ikke vært justert på seks år, og en tidsmessig regulering av dette var ikke mer enn hva vi trodde vi kunne forvente, sier Midtbu.

Kan rømme småsykehus

Ambuleringsordninga har vært frivillig, og Midtbu frykter nå at legene vil slutte å dra ut til lokalsykehusene.

- Å dra ut har en omkostning både sosialt, personlig og familiært for den enkelte legen. Dette er familiefolk som ofte drar avgårde søndag kveld og ofte blir borte hele uka. Det er et betydelig innhogg i vårt privatliv, og det skal det være en kompensasjon for, sier Midtbu.

Vurderer vikarer

Legene ønska å øke tillegget til 5000 kroner per dag. Men dette er det uaktuelt for Helse Nord å betale. Og om det fører til at legene slutter å dra ut til lokalsykehusene, vil direktøren se seg om etter andre løsninger.

For han vil ikke gi etter for legenes krav. I verste fall vil Helse Nord leie inn utenlandske vikarer, for å erstatte sine egne leger.

- Vi ønsker å bruke våre egne leger, men hvis det blir for dyrt må vi se om det blir billigere å leie inn andre leger billigere. I hvert fall vil vi utrede dette som et alternativ dersom legene slutter å reise ut, sier Lars Vorland.