- Kunne vært bedre

Kommunene i nord får 650 millioner.

Tromsøs ordfører, Arild Hausberg (AP)

Ordfører I Tromsø, Arild Hausberg (Ap) frykter at overføringene til kommunene ikke vil være nok til å dekke alle oppgavene staten pålegger dem.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ordførere i Troms og Finnmark er skuffa over budsjettforslaget der kommunene i Troms og Finnmark neste år får 650 millioner i statlige overføringer.

Flere lokalpolitikere tror statsbudsjettet fra den rød-grønne regjeringen vil føre til kutt i kommunale tjenestetilbud:

En av disse er ordføreren i Loppa, Jan Eirik Jensen.

- Man skal ikke se bort i fra det, i og med at vi før økte overføringer på bare 2 prosent samtidig som prisstigningen, så vidt jeg vet, er på 3,1 prosent. Da er det klart at vi mangler litt.

Jan Eirik Jensen

Ordfører i Loppa Jan Eirik Jensen

Foto: Kystpartiet

- Betydelige utfordringer

Heller ikke hos hans kollega i Salangen, Ivar Prestbakmo, er det noen begeistring å spore. Prestbakmo, som også er leder i Troms Senterparti, hadde håpet på mer penger til kommunene.

- Det kunne definitivt vært bedre. Selv om vi har hatt fire gode år bak oss, må vi huske at vi enda har etterslep på vedlikehold og tjenester. Samtidig er det betydelige utfordringer i forhold til investeringer som følge av statlige reformer. Det er klart at kommunesektoren, som er den største velferdsleverandøren i landet, har store utfordringer i årene fremover.

- Pengene følger ikke oppgavene

I storbyen Tromsø sier ordfører Arild Hausberg at det ikke følger penger med alle oppgavene staten pålegger kommunen.
- Med bare 15-20 millioner i reelle friske penger det skal bli vanskelig å få det til å dekke alle de nye områdene som vi er nødt til å bruke penger på.

VIDEO: Se nedenfor hvordan Tromsø-ordfører Arild Hausberg reagerte da statsbudsjettet ble lagt fram i dag.

Video nsps_upload_2009_10_13_18_5_51_3837.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Velferdstap for kommunene

Høyres gruppeleder i Tromsø, Øyvind Hilmarsen, sier årets statsbudsjett betyr mindre velferd for folk flest i kommune-Norge.


- De negative konsekvensene av dette statsbudsjettet vil vi først få oversikt når vi kjenner alle detaljene, men for innbyggerne i Tromsø kommune er dette et tap av velferdstilbud. Representert ved skatteøkning til vanlige folk, kutt i skole, kutt i barnehager og kutt i eldreomsorg.

Øyvind Hilmarsen

Høyres gruppeleder i Tromsø, Øyvind Hilmarsen.

Foto: NRK

Nyheter fra Troms og Finnmark