Hopp til innhold

- Søringer har ingen empati med Nord-Norge

-Kampanjen mot Tromsø-OL følger et velkjent mønster, sier professor i politikk.

Frank Aarebrot
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, følger debatten om Tromsø-O L fra Universitetet i Bergen. Han kjenner igjen mye av det som nå skjer.

- Folk i nord bør merke seg dette

- Dette er et strukturelt problem i Norge. Ting som skjer automatisk i sør blir et problem i nord.

Aarebrot viser blant annet til den norske oljeutvinningen. Da oljeutvinningen skjedde utenfor Sør-Norge var det ingen problemer. Da oljealderen kom til nord var det hele plutselig veldig vanskelig.

- Det er lett å lage problemer av positive ting i nord.

- Dette er et mønster som folk i nord bør merke seg, sier Aarebrot til NRK.

- Verre enn en svertekampanje

- Er oppslagene om Tromsø 2018 et forsøk på en Svertekampanje , slik noen mener?

- Det er verre enn det. Dette er strukturelt, sier Aarebrot.

Aarebrot mener dette viser at nettverkene i hovedstaden fungerer. Og han mener at Oslo-miljøet er lite og får lett tilgang til sentrale medier.

Se hele intervjuet her: - Søringer har ingen empati med Nord-Norge

-Støre viser ansvar

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har fått kritikk for sin rolle i tiden før Tromsø ble valgt som idrettens OL-kandidat.

Foto: Anjum Naveed / AP

I motsetning til mange andre mener Frank Aarebrot at utenriksminister Jonas Gahr Støre har vist nasjonalt ansvar dersom han har uttalt støtte til Tromsø- O L. Politikk-professoren sier OL også handler om sikkerhetspolitikk og økonomisk politikk.

- Det er i nasjonens interesse å styrke og befeste Tromsø som hovedsete i nord. Norge som nasjon må uansett styrke Nord-Norge med tanke på den fremtidige utviklinga og samarbeid med Russland, sier Aarebrot.

Han mener Støre viser seg som en dypt ansvarlig utenriksminister. I følge Aarebrot er det strategisk riktig å sikre en utvikling i Nord-Norge, noe han mener Støre også har skjønt er nødvendig.