- Han røyket folk ut - og skjøt dem

Ann Ørjebu (24) forteller om sin dramatiske flukt fra drapsmannen på Utøya.

Deltaker fra Utøya på båre på vei til Ambulanse

Så langt har politiet opplyst at 68 personer mistet livet i massakren på Utøya.

Foto: Kim Erlandsen

Etter å ha gjemt seg i strandkanten måtte Ann Ørjebu (24) ut i åpent landskap før å komme seg vekk fra skuddene som nærmet seg.

Det lå lik på bakken der hun gikk, men hun turde ikke se ned på de døde – av frykt for ikke å klare å holde seg rolig.

– Jeg prøvde å holde meg skjult så godt det gikk. Jeg så noen som gikk om bord i en robåt nede ved brygga der skytinga startet, og ville være med dem. Men jeg turde ikke.

Ann Ørjebu

Ann Ørjebu (24) klarte å komme seg unna drapsmannen, som herjet på Utøya i over en time.

Foto: Christine Meling Christensen/Industri Energi
Svømte ut til båt
en

Ørjebu er fra Vadsø, men bor nå i Trondheim sammen med samboeren. Hun var på Utøya som gjest fra LO Industri Energi, og har vært der en gang før – da som Auf-medlem.

– Det er sykt å tenke på at dette skulle skje akkurat det året jeg var der ute. Jeg blir aldri å glemme det som skjedde: jeg har aldri følt så mye frykt i hele mitt liv, sier Ørjebu.

Etter å ha vurdert mulighetene bestemte Ørjebu seg for likevel å komme seg om bord i båten – som nå var rodd et stykke ut i vannet.

– Jeg kastet fra meg mobiltelefon og klær og svømte ut. Mens vi satt i båten sa en av jentene om bord; «Der er han». Da stod han helt ytterst på brygga og siktet på båten før han begynte å skyte. Vi kastet oss ned i båten, forteller en preget Ørjebu til NRK.no.

Hør Ann Ørjebus dramatiske historie fra Utøya her.

Kastet røykbomber

– Heldigvis gav han opp uten at noen av oss ble truffet. Han snudde og gikk oppover igjen, og vi så at han kastet fra seg noen røde røykbomber.

Etterpå har Ørjebu fått høre at røykbombene ble brukt for å få folk som hadde gjemt seg inne ut.

– Vi hørte etterpå at han har kastet røykbomber inn i husene og stabburene for å røyke folk ut. Og når folk kom løpende ut, så skjøt han dem, sier Ørjebu.